Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

O historii šampaňského vína se dozvěděli v Havlíčkově Brodě

/
/
/
848 Zobrazení



Okresní hospodářská komora Havlíčkův Brod uspořádala v úterý 28. ledna 2020 v kavárně Cafe – art Oko pro své členy nevšední přednášku na téma: Historie a výroba šampaňského vína.

Tereza Franc Křivinková z pražské firmy U Staré studny, s. r. o., ve své přednášce seznámila přítomné velmi podrobně s historií a výrobou šampaňského vína, které patří do skupiny šumivých vín. Jde opravdu o kvalitní pití a hodí se otevřít při jakékoliv významné události. Pravé šampaňské víno nese označení Champagne a může se vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne.
Tato oblast se nachází v severovýchodní Francii. K degustaci nabídla Tereza Franc Křivinková pět druhů vín z rodinných šampaňských domů. Tajemství výroby si šampaňské domy i menší producenti pečlivě střeží. Terroir a poloha vinic, zejména těch označovaných Grand Cru a Premier Cru, jsou podepsány pod nejlepšími šampaňskými. Pouze pro oblast Champagne a výrobu šampaňského platí, že víno lze vyrábět ze tří hlavních odrůd, Chardonnay, Pinot noir a Pinot Meunier. Účastníci přednášky se dozvěděli jak se šampaňské víno vyrábí a jak dlouho se skladuje.

Na závěr byla předvedena sabráž či sabrage. „Je to technika otvírání láhve šampaňského šavlí. Tento neobvyklý způsob se používá při slavnostních příležitostech. V podstatě se jedná o uražení konce hrdla láhve. Sek šavlí je veden po láhvi v místě švu směrem k hrdlu, tak aby ostří narazilo na skleněný nákružek na jeho konci. Síla úderu pak v tomto místě odlomí hrdlo láhve i se špuntem. Před sabráží se sekt vychladí na 3-5 °C, odstraní se drátěný košíček a asi 3 cm široký pruh staniolu v místě švu,“ uvedla Tereza Franc Křivinková.

  • Facebook
  • Twitter