Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

O elektromagnetických vlnách v jihlavském muzeu

/
/
/
566 Zobrazení



Muzeum Vysočiny Jihlava pořádá ve čtvrtek 17. března v 17.00 v muzejním Malovaném sále přednášku Petra Dvořáka nazvanou Elektromagnetické vlny ve službách astronomie.

Lidské oko má jeden základní nedostatek: vidí jen ve viditelné části elektromagnetického spektra. Lidstvu se však tento nedostatek podařilo odstranit a díky moderní astronomické technice dnes již můžeme „vidět“ v celém možném spektru. Od rádiových vln až po vlny gama. Podobně jako hvězdářský dalekohled umožnil lidskému oku vidět vesmír ve viditelné oblasti, pak i dnešní astronomická technika umožňuje „vidět“ detaily vesmírných objektů v celém spektru. Pojďme se společně podívat a vysvětlit si tuto fascinující cestu poznání vesmíru okolo nás v celé šíři elektromagnetického spektra.

Petr Dvořák je vědecký pracovník a vysokoškolský pedagog působící ve Středoevropském technologickém institutu CEITEC a na FSI Vysokého učení technického v Brně. Vedle výzkumu v oblasti nanotechnologií se věnuje popularizaci přírodních věd, zejména pak astronomie a astrofyziky. Petr Dvořák je členem Jihlavské astronomické společnosti a České astronomické společnosti.

Přednášku pořádá Jihlavská astronomická společnost ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Jihlava a Pobočkou Vysočina České astronomické společnosti.

  • Facebook
  • Twitter