Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

O cédéčka je stále zájem: Lidé si je půjčují v krajské knihovně

/
/
/
396 Zobrazení



V Krajské knihovně Vysočiny v Havlíčkově Brodě nabízejí v současnosti k zapůjčení až 385 tisíc dokumentů. Jde ne jenom o knihy, ale také o CD, DVD, hudebniny a hry či magnetofonové kazety, z toho je přes 26 tisíc CD neboli cedéček.

Ta už dávno nahradily platformy, jako jsou Youtube, Spotify nebo Apple music, přesto stále existují lidé, kteří CD preferují. Kromě obchodů mají velkou zásobu CD právě knihovny jako informační centra. „Pro mě je praktické, že vezmu CD, strčím ho do mechaniky a mým synům to začne v autě hrát,“ říká z vlastní zkušenosti Anna Martincová, maminka dvou dětí.

Fond Krajské knihovny je tak obsáhlý, že se může porovnávat s těmi největšími knihovnami republice. I když je podle pracovníků znát pokles zájmu a lidé si je většinou nemají na čem přehrát, i tak se najdou ti, kteří pro cédéčka chodí často. „Nejvíce se půjčuje mluvené slovo, protože spousta lidí si to pouští i třeba v autě. Vlastně to bude i tím, že fond máme rozsáhlý, takže výběr je pestrý,“ povídá Hana Lacinová z krajské knihovny, která má na starosti katalogizaci.
Anna Martincová si chodí půjčovat audioknihy jednou za čtrnáct dní. „Vždycky si půjčím třeba pět nebo šest CD, když absolvujeme nějaké cesty mezi Brodem a Říčany, a když už to máme oposlouchané, tak ty knížky zase vrátím a vyměním,“ doplňuje Anna Martincová.

Ačkoli v knihovnách je stále zájem, tak prodejnost cédéček stále klesá. Před rokem 1990 si hodně lidé pořizovali cédéčka Hanky Zagorové nebo Karla Gotta. „V letech 1995-1996 začal spád prodeje CD až o desítky nul ročně,“ uzavírá Naďa Nosková, ředitelka společnosti Multisonic.

Autorka: Viktorie Hájková, absolventka Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2023

  • Facebook
  • Twitter