Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Král je mrtev, ať žije král, říká zástupkyně Evropské komise v ČR

/
/
/
538 Zobrazení



Eva Horelová vedla v rámci evropské diplomatické služby politické oddělení na Delegaci Evropské Unie v Turecku a pomáhala definovat politiku EU vůči konfliktu v Sýrii. Pracovala jako zástupkyně vedoucí oddělení tisku a veřejné diplomacie na delegaci EU v USA. Po 16 letech v zahraničí nyní působí jako vedoucí politické sekce Zastoupení Evropské komise v ČR. Eva Horelová navštívila v srpnu letní žurnalistickou školu v Havlíčkově Brodě.

Máte ještě nějaké dozvuky, co se týče předsednictví České republiky v Radě Evropské unie?
Ono je to trošku podle tvrzení, že „král je mrtev, ať žije král,“ takže dozvuky předsednictví České republiky v Radě Evropské unie jsou, ale nyní se spíš začínáme dívat na příští rok na červnové volby do Evropského parlamentu v roce 2024.

S čím teď máte nejvíce práce?
My si spolu povídáme v srpnu a teď je tak trošku okurková sezona nejenom v české politice, ale i na evropské úrovni. Vyjednávací legislativní procesy v srpnu neprobíhají, takže teď úplně nejvíce práce mám se svým intenzivním kurzem francouzštiny, ale zároveň se připravuji na bohatý podzim a závěr letošního roku. Budeme dělat spoustu debat směrem k evropským volbám na to, jaké by měly nebo mohly být priority České republiky v evropské politice.

Co plánujete jako Zastoupení Evropské komise?
Budeme samozřejmě nadále informovat o tom, čím se zabývá Evropská komise, s jakými dalšími legislativními návrhy bude přecházet. Ale vzhledem k tomu, že už se blížíme ke konci prvního mandátu předsedkyně komise Ursuly von der Leyen, tak už těch návrhů ze strany Evropské komise bude méně a velmi se připravujeme na polovinu září, kdy 13. září předsedkyně Ursula von der Leyen bude mít veřejný projev o stavu Evropské unie. Takové shrnutí svého mandátu a výhled na těch zbývajících několik měsíců této komise.

Co máte konkrétně vy před sebou?
Na zastoupení jsem zodpovědná za politické zpravodajství. Je to hlavně vysvětlování kolegům do Bruselu, co se děje na české politické scéně, je to i varování dopředu, co by mohlo být problém, co je senzitivní, ale je to vlastně i poradenství pro to, kdy by mohli z Evropské komise přijet pracovní návštěvy do České republiky. Budu samozřejmě sledovat ty hlavní politiky, které má Evropská komise současně v mandátu jako své priority, a to je hlavně Zelená dohoda pro Evropu, tzv. Green deal, také otázku digitalizace, potom otázku ekonomiky a jednotného vnitřního trhu se kterou je spojená energetika. V neposlední řadě je tu i určitě priorita zahraničně politická, nejenom s ohledem pokračující ruskou agresi na Ukrajině.

Jak vnímáte současnost Evropské unie?
Vnímám to, kde momentálně v Evropské unii jsme, pozitivně. Důležité kroky, které evropské státy byly ochotné a schopné podniknout zejména ohledně podpory bránící se Ukrajiny, nakonec podnikly, ale doufám, že ty další výzvy, které před námi stojí, ať už je to třeba ekonomická situace, ale i zahraniční obchod nejen, co se týče spolupráce nebo nějaké decoupling (oddělení křivky růstu ekonomického výkonu (HDP) a křivky tlaku na životní prostředí, pozn. redakce) od Číny, že budeme schopni se k těm pozitivním změnám v Evropské integraci dobrat rychleji, a ne až nás to k tomu bude něco tlačit.

Co vás na práci nejvíce baví?
Já jsem hodně zvědavá, takže mě baví se učit. Baví mě poznávat nové lidi, baví mě si povídat o různých aspektech našeho života. Ať už je to otázka migrace, kolik se máme, či nemáme učit jazyků a jak je máme používat. To mě na mojí práci baví, je to politické zpravodajství, které je vlastně dost spojené s prací novináře. Byť práce novináře může být někdy náročnější v tom smyslu, že skutečně jdete se svou kůží na trh; v politickém zpravodajství jdete se svým diplomatickým telegramem na trh, ale není to úplně veřejná informace, takže to mě baví nejvíc, že ta práce je velmi různorodá, můžu se u ní hrozně moc učit a samozřejmě je to i práce, kde ten generický přístup a to, že se jste agregátor informací, je spíše tím pozitivem. Určitě jsou ale i práce zaměstnání, kde byste měli mít i detailně expertní znalost.

Úvodní foto: Eva Horelová, Zastoupení Evropské komise v Praze, foto: Jaroslav Loskot

Autor: Štěpán Fanta, absolvent Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2023

  • Facebook
  • Twitter