Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nový přístroj odhalí diabetikům v jihlavské nemocnici včas případné poškození zraku

/
/
/
231 Zobrazení



Pacienti diabetologické ambulance jihlavské nemocnice mohou využívat nově fundus kameru sloužící ke screeningu diabetické retinopatie. Je to jedna z nejčastějších a nejobávanějších komplikací u lidí, kteří trpí cukrovkou. Následkem onemocnění mohu totiž pacienti přijít o zrak.

Přístroj odhalující toto onemocnění mají teď diabetologové přímo v ambulanci. Pacienty čeká prvotní vyšetření na místě a nemusí k očnímu lékaři.
Vyšetření je jednoduché a rychlé: „Naskenuje se oční pozadí, uděláme snímky centrální krajiny a části sítnice v oblasti spánku, kde změny při cukrovce vznikají. Systém je vyhodnocený umělou inteligencí a my potom během pěti minut získáváme výsledek o změnách na sítnici. Pokud je nález negativní, pacienta dále sledujeme a jednou za rok vyšetření opakujeme. Pokud je nález pozitivní, pacienta odesíláme k očnímu lékaři,“ vysvětluje vedoucí lékař diabetologické ambulance Michal Policar.

Díky novému přístroji předpokládají zdravotníci včasnější záchyt retinopatie: „Naši pacienti měli jednou za rok chodit na preventivní vyšetření za očním lékařem, ale řada z nich se na vyšetření nedostavila a stávalo se, že jsme onemocnění nedokázali včas zachytit. Teď se tedy výrazně zlepší záchyt těchto pacientů. Pro pacienty je to velice komfortní, vše proběhne v naší ambulanci a nemusí jinam,“ dodává Michal Policar.

Přístroj vyšetří až deset pacientů denně. Diabetická retinopatie je onemocnění, které postihuje cévy sítnice a jeho důsledkem může být vážné poškození zraku. Jedním z hlavních rizikových faktorů nejen pro vznik, ale i další postup tohoto onemocnění, je špatně udržovaná hladina krevního cukru. Významnou roli hraje i to, jak dlouho již člověk cukrovkou trpí. Přístroj vyšel na 598 000 včetně DPH a pořídit se mohl také díky sponzorovi. Jihlavská společnost Bosch Powertrain, s. r. o., přispěla na jeho pořízení částkou 300 tisíc korun.

  • Facebook
  • Twitter