Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nový přístroj na plicním oddělení pelhřimovské nemocnice

/
/
/
1011 Zobrazení



Plicní oddělení Nemocnice Pelhřimov má k dispozici nový přístroj na měření plicních funkcí, který umožňuje zlepšit diagnostiku astmatu a chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN).

„Dosud jsme na tato vyšetření museli odesílat pacienty do Jihlavy,“ sdělila primářka oddělení Lucie Rejzková.
Celotělová bodypletysmografie patří k rozšířeným metodám vyšetření funkce plic. K vyšetření slouží pletyzmografická kabina. „Jde o specializované vyšetření plicních funkcí, které umožňuje vyšetřit všechny funkční parametry plicní ventilace, včetně změření nitrohrudního objemu plynů, totální plicní kapacitu, odpory a vodivost dechových cest,“ upřesnila Lucie Rejzková. Součástí vyšetření je i základní spirometrie. Jednoznačným přínosem pro pacienty je přesné určení ventilační poruchy a jejího stupně a přesné zhodnocení plicní hyperinflace. Přístroj umožňuje i vyšetření plicní difúze, neboli měření transferfaktoru TLCO. To se provádí při podezření na poškození plic nebo poruchy plicního oběhu, tedy poškození přenosu plynů mezi plicními sklípky a krví.
Vyšetření probíhá vsedě v kabině vyšetřovacího přístroje se skleněnými stěnami. Během vyšetření provádí pacient nádechy, výdechy a zadržení vzduchu podle pokynů zdravotní sestry. Vyšetření trvá asi 30 minut a pacient nesmí před vyšetřením několik hodin kouřit.
Přístroj byl pořízen z projektu IROP v ceně 880 00 korun. Pacienti jej využívají od konce ledna letošního roku.

  • Facebook
  • Twitter