Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nový model miminka pomůže v jihlavské nemocnici ženám u porodu

/
/
/
572 Zobrazení



V jihlavské porodnici pořídili nového pomocníka pro nastávající maminky. Anatomický model miminka a pánve pomůže ženám lépe si představit, jak miminko v pánvi rotuje a jak vlastně porod probíhá.

„Asi každá žena chce rychlý a snadný porod bez komplikací. A proto je důležité, aby se na něj připravila. Někdy jde porod jednoduše a miminko nepotřebuje výraznější podporu k cestě na svět. Jindy musíme „čarovat“ a je potřeba, aby i žena dělala vše proto, aby se miminko mohlo narodit. Žena v průběhu porodu střídá různé polohy, aby se v pánvi udělalo co nejvíce prostoru pro dítě. A právě k tomu, aby si maminka vše uměla dobře představit, slouží anatomický model,“ popisuje porodní asistentka Romana Daňhelová.

Anatomický model miminka a pánve využívají porodní asistentky na předporodních kurzech, které pořádá nemocnice. „Pokud ženě během porodu navrhneme, aby zkusila určitou polohu, a tím zvětšila prostor v pánvi, a zajistila miminku více místa pro vstup do pánve, a následnou rotaci, určitě je lepší, když ví, proč je to důležité a dokáže si to aspoň trochu představit,“ dodává Romana Daňhelová. 

Nový model miminka pomůže v jihlavské nemocnici ženám u porodu

Jihlavská porodnice nabízí dva typy předporodních kurzů. První je jednorázový, který se provádí zhruba měsíc před porodem. Objednává se na se něj telefonicky na porodních sálech na čísle 567 157 686, když je žena zhruba ve 34. týdnu těhotenství. Kurz trvá zhruba dvě hodiny a cena je 500 korun. “Součástí je i prohlídka porodních sálů,“ říká Romana Daňhelová. Druhý typ kurzu je ten, který obsahuje více lekcí. Tam je ideální objednat se kolem 20.týdne těhotenství: „Tyto kurzy začínají ve 24. týdnu těhotenství a mají čtyři lekce. Zde mají prostor třeba i dětské sestřičky, je tam více informací o péči o miminko, nebo kojení. Na kurz je také potřeba se předem objednat a cena kurzu je 1 000 korun,“ popisuje Romana Daňhelová.

Maminkám určitě doporučujeme návštěvu předporodních kurzů: „U žen, které se na porod připravují, je předpoklad, že průběh bude snadnější, ženy jsou připravené, vědí, co je čeká a spolupráce nás zdravotníků a maminky je jednodušší,“ uzavírá primářka gynekologicko-porodnického oddělení Petra Herboltová s tím, že porodní asistentky vedou také cvičení a plavání pro těhotné. Všechny informace jsou také na stránkách nemocnice.

  • Facebook
  • Twitter