Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kvůli nestabilitě skalního masivu je silnice pod Šeptouchovem v Ledči uzavřená

/
/
/
585 Zobrazení



Silnice pod kopcem Šeptouchov v Ledči nad Sázavou zůstává kvůli nestabilitě skalního masivu a vysokému riziku pádu skalních bloků a kamení zcela uzavřená silnice. Radnice v Ledči nad Sázavou objednalo u Akademie věd ČR inženýrskogeologický průzkum, jehož výsledky by měly být známé na přelomu dubna a května.

„Na základě průzkumu zvolí pak město, kraj a Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, jako správce komunikace, další postup sanace svahu,“ upřesnil technicko-správní náměstek KSUSV Tomáš Mátl.

Podle geologického posudku České geologické služby z února letošního roku je svah pod Šeptouchovem ve velmi špatném stavu. „Svahová nestabilita v současné době spadá do nejvyšší kategorie. Riziko pádu kamení i celých skalních bloků navíc zvyšuje předjarní rychlé střídání mrazů a teplot nad nulou,“ doplnil náměstek Tomáš Mátl.

Skalní masiv pod Šeptouchovem v Ledči nad Sázavou je nestabilní, ohrožuje dopravu podél Sázavy, foto: archiv Kraje Vysočina

Silnice se uzavřela pro veškerou dopravu, úseku pod Šeptouchovem by se měli kvůli vlastní bezpečnosti vyhnout i chodci. Místo je i pro ně osazeno zákazovými značkami. „Až na základě výsledků odborného průzkumu, bude možné zvažovat alespoň částečné zprůjezdnění silnice, samozřejmě při nepřetržitém monitoringu skalního masivu inteligentními systémy,“ uzavřel náměstek Mátl.

Náklady na odborný průzkum i následné zajištění svahu uhradí město Ledeč nad Sázavou a Kraj Vysočina, foto: archiv Kraje Vysočina

  • Facebook
  • Twitter