Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Novou zvukovou knihu pro nevidomé a slabozraké představili v Havlíčkově Brodě

/
/
/
1191 Zobrazení



Na Podzimním knižním veletrhu (PKV) v Havlíčkově Brodě zde svou novou zvukovou knihu s názvem Trénink paměti pro nevidomé a slabozraké prezentovala Jana Vejsadová. Audioknihu vydala ve spolupráci s Knihovnou a tiskárnou pro nevidomé Karla Emanuela Macana v Praze (KTN).

Ředitel Bohdan Roule hovořil o činnosti knihovny a krátce přiblížil i její smysl práce. Historie tisku a knihovnických služeb v českých zemích se datuje do roku 1868, kdy byl přijat zákon o právu spolčovacím, a tím i počátek vzniku spolků pečujících o nevidomé. O deset let později k nám začalo pronikat i Braillovo slepecké písmo. K. E. Macan (1858-1925) nevidomý hudební skladatel, zakladatel slepecké knihovny a tiskárny v Praze, propagátor esperanta a vydavatel slepeckého časopisu Zora, byl tím, kdo prosadil potřebu slepeckého písma a veřejně se angažoval za práva těch, kteří přišli na svět s celoživotním zdravotním handicapem.
První veřejná slepecká knihovna u nás byla založena v roce 1926 v Praze. V roce 1945 při leteckém bombardování byla budova Slepecké domoviny ve Vysočanech (a v ní uložená Macanova knihovna) zničena. V roce 1951 změnila knihovna svůj název a pod ním funguje dodneška. KTN je v současnosti jednou ze tří knihoven u nás, jejím zřizovatelem je Ministerstvo kultury ČR. Úkolem je výroba a poskytování zvukových a hmatových dokumentů nevidomým a slabozrakým, a zpřístupňování veškerých dostupných informací.
Jana Vejsadová je certifikovaná trenérka paměti a kreativity, která se ve své původní, knihovnické profesi řadu let specializovala na bezbariérový přístup k informacím pro zdravotně znevýhodněné i seniory. Díky osobní zkušenosti s AD v rodině se před téměř dvěma desítkami let začala věnovat a dále vzdělávat v problematice paměti. Od roku 2006 působí na soukromé dráze v oblasti celoživotního vzdělávání a zaměřuje se na trénink i nápravu kognitivních funkcí pro různé cílové skupiny. Zároveň se podílí na odborné přípravě aktivizačních pracovníků a trenérů paměti u nás i na Slovensku. Je rovněž autorkou knihy „Fitness pro náš mozek – využití textu v tréninku paměti“a dalších publikací věnovaných paměti.
Součástí prezentace zvukové knihy na PKV byl i poslech jedné její části. Bylo to velmi inspirativní i pro všechny, kteří byli pozváni a účastnili se prezentace. Nakonec akce proběhl křest. „ Při podobných příležitostech se knihy křtí šampaňským. Protože je kniha zvuková, posypeme ji oříšky, které prospívají našemu mozku i paměti,“ uvedla autorka. Knihu pokřtila Marie Heilandová, předsedkyně oblastní odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých pobočky Havlíčkův Brod, a Briana Čechová, vedoucí úseku knihovny KTN.

  • Facebook
  • Twitter