Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Novoměstská nemocnice má v registru skoro pět tisíc dárců krve

/
/
/
737 Zobrazení



Světová zdravotnická organizace vyhlásila v roce 2003 poprvé 14. červen za Světový den dárců krve. Je poděkováním dárcům za jejich nezištnou pomoc nemocným lidem. Světový den dárců krve má za cíl upozornit na význam dárcovství krve. Příprav V registru dárců novoměstské nemocnice je 4700 aktivních dárců.

„Naši dárci jsou ze sta procent bezpříspěvkoví, považují darování krve jako formu pomoci, kterou poskytují potřebným. Počty odběrů jsou v několika posledních letech stabilizovány. Pohybují se od 3200 do 3500 odběrů za rok, počet je závislý na spotřebě transfuzních přípravků,“ říká tisková mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Novoměstská nemocnice má dárců dost. „Máme tři odběrové dny, v případě zvýšené potřeby konkrétní krevní skupiny jsou dárci krve telefonicky zváni k mimořádnému odběru. Naši dárci jsou opravdu velmi disciplinovaní, takže s doplňováním zásob krve nemíváme větší problémy. Často se stává, že k nám chodí krev darovat členové rodiny v několika generacích. Pozitivní přístup u bezpříspěvkového dárce krve je třeba ocenit především u mladé generace,“ říká vrchní laborantka Oddělení klinických laboratoří a transfúzní služby novoměstské nemocnice Dana Vašková.
V souvislosti se Světovým dnem dárců udělají v těchto dnech některým dárkyním radost speciální náušnice vyrobené v limitované edici. „Tyto šperky věnovaly pro dárkyně krve zakladatelky projektu Jsem královna. Na každý měsíc navrhnou jeden model náušnic a ten pak zájemkyním posílají domů. Na měsíc červen si vybraly téma dárcovství krve. Náušnice jsou ve tvaru kapky krve, vyrobené na 3D tiskárně, zabalené v krásné krabičce, ve které je vložen ještě dopis s věnováním,“ říká tisková mluvčí nemocnice Tamara Pecková a dodává, že při předávání náušnic novoměstskému Transfuznímu oddělení zakladatelky Jsem královna zároveň samy darovaly krev.

  • Facebook
  • Twitter