Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hostem Vírské univerzity třetího věku byl judista Lukáš Krpálek

/
/
/
1242 Zobrazení



Přijďte v kimonu a s čistýma nohama, tak zněla pozvánka na čtvrteční přednášku Vírské univerzity třetího věku. Hlavním hostem byl totiž judista Lukáš Krpálek. Mistr světa a olympijský vítěz přijel seznámit veřejnost s tímto sportem.

Od roku 2014 se pravidelně jednou za dva týdny scházejí studenti Vírské univerzity třetího věku většinou v počtu kolem čtyřiceti až padesáti lidí. Jedna z přednášek před prázdninami je vždy věnována sportu. Proto i tato čtvrteční akce měla sportovní nádech. Tentokrát bylo tématem judo. Protože v Bystřici nad Pernštejnem mají tito sportovci velkou základnu, přijela část z nich předvést a veřejnosti přiblížit něco málo z tohoto sportu. A že je o tento sport na Vysočině velký zájem, dokazoval i počet diváků. Prostorách obecního úřadu se sešlo téměř 150 lidí.
První polovina programu patřila vysvětlením, co to vlastně judo je, a dostalo se také na spoustu názorných ukázek. Jak řekl sám trenér bystřických judistů: „Připadl nám úkol, udělat tady Krpálkovi předkapelu, je to pro nás trochu těžká situace, protože se musíme držet zpátky, aby tady potom, měl co ukázat.“ A bylo opravdu na co se dívat. Bystřičtí sportovci ukázali vše od úplných začátků až po některé složité chvaty. A i zde je vidět, že judo se dá začít v kterémkoli věku.
Po krátké pauze už ale všichni netrpělivě vyhlíželi hlavní hvězdu večera. Olympijského vítěze Lukáše Krpálka. Ten nastoupil za bouřlivého potlesku se svým kolegou a kamarádem Tomášek Knápkem. Lukáš zájemcům odpověděl na jejich nejrůznější dotazy, takže se diváci dozvěděli o jeho začátcích, o tom, jak se k judu dostal a jaké další sporty ho baví. Vysvětlil, proč je dobré mít svou vlastní taktiku a nikdy jí neprozrazovat soupeřům a jaký to byl pocit porazit v Japonsku ve finále japonského soupeře. A také povyprávěl o tom, jak si oblíbil japonské jídlo, ale i o tom, že nejradši měl domácí svíčkovou. Samozřejmě také ukázal něco ze svého tréninku a vysvětlil techniku, jak se dá porazit i soupeř který váží 160 kg. Poté si pozval kolem sebe judisty z Bystřice a pokusil se i jim předat něco ze své taktiky a poupravených chvatů. Na závěr celého programu byla připravené autogramiáda a společné focení. „Byla to úžasná podívaná, jsem moc ráda že máme na Vysočině takové sportovce, jako je Lukáš Krpálek a Martina Sáblíková, a moc se těším až jim budeme moci zase fandit,“ vychválila celou akci jedna z účastnic.

  • Facebook
  • Twitter