Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nová výstava v novoměstské nemocnici připomíná čas duchovního rozjímání

/
/
/
237 Zobrazení



Na závěr letošního roku nainstalovali v Nemocnici v Novém Městě na Moravě novou výstavu žďárského fotografa Milana Šustra, jejímž ústředním tématem je Bazilika svatého Prokopa v Třebíči.

„Kostely k adventu a Vánocům v minulosti nedílně patřily. Vánoce by měly být především svátky klidu, míru a také naděje. A kde jinde na vás dýchne tak jedinečná atmosféra klidu, míru a naděje než právě v kostele? Na své si tam přijde i ateista, ten může pro změnu obdivovat umění dávných stavitelů a vnímat majestátnost těchto jedinečných a unikátních staveb,“ míní Milan Šustr.

Jeho fotografie přibližují baziliku z vnějšku i zevnitř, a to včetně tajuplných podzemních prostor. Připomínají člověku, jak je nepatrný v porovnání se stavbou, která byla vybudovaná coby místo k oslavě Boha. Nabádají ho k pokoře, ke zklidnění i k zamyšlení. „Doufám, že stejně tak budou na návštěvníky působit i fotografie baziliky. Jde o tak unikátní stavbu, že se dostala i na seznam UNESCO,“ říká Milan Šustr.

Vánoce se blíží mílovými kroky. Jsou už téměř hmatatelné, a když se nadechneme, cítíme jejich tajemnou vůni. Advent už klepe na dveře, v areálu Nemocnice Nové Město na Moravě ho zahájí v neděli 3. prosince od 17.00. Zazní vánoční melodie v podání bystřického komorního souboru Alter ego, slavnostně se rozsvítí vánoční strom, vánoční punč pro příchozí připraví kuchař v nemocniční kuchyni.

  • Facebook
  • Twitter