Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Není vinyl jako vinyl, říkají ve Žďáře nad Sázavou

/
/
/
406 Zobrazení



Kultura Žďár pořádá výstavu obalů LP desek, k vidění bude v Městském divadle ve Žďáře nad Sázavou od pondělí 3. října. V městském divadle bude k vidění část rozsáhlé sbírky obalů vinylových desek Vladimíra Trojánka a Víta-Bohumila Homolky. Slavnostní vernisáž se uskuteční v pondělí 3. října v 17.00.

Když se řekne vinyl, ty mladší z nás patrně napadne, že řeč je o moderním druhu podlahové krytiny, ale těm dříve narozeným začne hned kolovat adrenalin v těle. Ještě před pětatřiceti lety stála každý týden na náměstí ve Žďáře nad Sázavou, v místech, kde se nyní nachází pivní bar Rebelka, nekonečná fronta hudebních nadšenců, kteří čekali, zda na ně zbyde alespoň nějaká zajímavá vinylová deska s jejich oblíbenou kapelou, zpěvákem, či zpěvačkou.
V době Spotify to zní jako sci-fi, ale pamětníci ví, o čem je řeč. Vinylová deska byla na rozdíl od pozdějšího cédéčka, následného minidiscu, až po nejmodernější hudební aplikace, prostě artefakt, který voněl novotou, hodnotou, byl krásný a jedinečný. A snad i proto vinylové desky nikdy nevymřely a naopak, zažívají v dnešní době svůj comeback, stávají se i sběratelskou vášní a limitované série také investiční příležitostí.

Na výstavě nebudou chybět takové rarity jako například LP koncertu Nico z roku 1985 v Brně, experiment s deskou bez obalu skupiny The Residents, či LP desky Charlese Mansona. Vít-Bohumil Homolka si nejvíce cení ve své sbírce svoji první desku, a to LP skupiny Horslips, či výběr soulových skladeb, vydaný ve Francii s názvem Undersoul.

Úvodní foto: zdroj: www.colorrecords.com

  • Facebook
  • Twitter