Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Několik tipů, jak prožít Velikonoce na Vysočině

/
/
/
1905 Zobrazení



Velikonoční svátky letos sice připadnou až na počátek měsíce dubna, už nyní si ale můžete naplánovat, jak je prožijete a kam třeba vyrazíte na Vysočině na výlet. Máme pro Vás několik tipů.

Nevíte, jak se nazývají jednotlivé dny o Svatém týdnu? Zajímá vás, proč se plete pomlázka, malují kraslice nebo peče velikonoční beránek? Chcete vědět, jaké výlety můžete, o Velikonocích, podniknout na Vysočině? Čtěte dále a všechno se dozvíte!

Co dělat o Svatém týdnu
Každý den o Svatém týdnu je specifický tím, co je dovoleno a co je zakázáno. Pojďme si jednotlivé dny představit.
Svatý týden začíná Květnou nedělí, kdy byste neměli péct a měli byste mít na sobě nějaký nový módní kousek. 
Modré pondělí je dnem, kdy byste měli začít s velkým úklidem. 
V Šedivé úterý pokračujte v úklidu a pořádně vymeťte všechny kouty v domě. 
Škaredá středa je čas, kdy byste se měli radovat a neměli byste se v žádném případě mračit. V opačném případě se, pravděpodobně, budete mračit po celý následující rok. 
Na Zelený čtvrtek jezte pouze zelenou stravu, jako je špenát nebo salát. Mělo by vám to v dalším roce zajistit pevné zdraví. 
O Velkém pátku byste se měli vyvarovat půjčování čehokoliv od ostatních. Také byste neměli pracovat na zahradě (kopat, rýt) a neprat prádlo. 
Bílá sobota je cítit blížícím se koncem půstu a vy byste měli začít připravovat mazance a péct velikonoční beránky. 
V neděli (Boží hod velikonoční) už nezbývá než se radovat a pochutnávat si na dobrotách, které jste si připravili. Nezapomeňte si také obléct něco nového tak, jako o Květné neděli. 

To hlavní se odehrává o Velikonočním pondělí
I když je za hlavní den Velikonoc považována neděle – Boží hod velikonoční, největší pozdvižení je na Velikonoční pondělí. 
V pondělí se chlapci vydávají za děvčaty, aby je vyšlehali svou pomlázkou a odříkali připravené básničky pro koledníky. Tato tradice má dívkám přinést zdraví, krásu a věčné mládí. 
V některých městech je zvykem vyšlehat také stromy, aby se probudily ze zimního spánku a následující rok prospívaly.

Malování kraslic 
Zdobení kraslic je zvykem nejen na Vysočině, ale v celé České republice. Zdobená vajíčka se používají nejen jako ozdoba, ale také jako odměna dívek koledníkům. 
Dívky obvykle vejce vyfouknou a zkrášlí barvami a různými vzory. Některé domácnosti zdobí vejce také jako produkt, který dále nabízí na velikonočních jarmarcích. 

Pečení velikonočního beránka 
Velikonoční beránek je symbolem skopového masa, kterého bylo, v rámci oslav po skončení půstu, na tabulích opravdu hodně. 
Beránek je také v Bibli uveden jako obřadní pokrm k oslavě vyvedení izraelského lidu z Egypta. 
V historických spisech se hovoří o beránkovi jako o mase. Proč se začal velikonoční beránek péct a podávat jako sladký pokrm, není zcela jasné.

Výroba pomlázek
O Bílé sobotě je zvykem, aby chlapci pletli pomlázku, ozdobili ji a o Velikonočním pondělí se vydali za děvčaty. 
Pletení pomlázky je starou tradicí, které se učí mladí chlapci od svých otců, které to zase naučili jejich otcové. 
Na pletení pomlázky se používá proutí z vrby, které nesmí být příliš suché, protože by se při proplétání mohlo lámat.
Hotové pomlázky se zdobí ozdobnými barevnými stuhami, což jim dodává slavnostnější vzhled.

Kam jet o Velikonocích na výlet
Na Vysočině je řada míst, kam můžete vyrazit a zažít pravé velikonoční dění. 
Jedním z míst je Michlův statek v Pohledi u Světlé nad Sázavou, kde se návštěvníci mohou seznámit s tím, jaký byl život na statku o Velikonocích kdysi. 

O Velikonočním pondělí probíhá v Telči každým rokem pochod, kdy chlapci v krojích procházejí místními uličkami s pomlázkami. 

Chcete-li zažít církevní atmosféru, pak navštivte, v období od Zeleného čtvrtka do neděle – Božího hodu velikonočního, Želivský klášter, kde vás místní duchovní provedou náboženskými tradicemi Velikonoc.

V neposlední řadě můžete navštívit národní muzeum Veselý Kopec na území Dřevíkova na hranicích Vysočiny a Pardubického kraje, kde se seznámíte s životem rolníků v období Velikonoc v 19. a 20. století.  

Slovo Velikonoce pochází ze složeniny slov velká noc. Jedná se o noc po dni, kdy Ježíš Kristus vstal z mrtvých. Velikonoce jsou také označovány jako oslava příchodu jara. 
Ať už chcete pojmout Velikonoce jakkoliv, nezapomeňte si tento příjemný čas hlavně užít. 

  • Facebook
  • Twitter