Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

I přes nadějné podmínky, se letošní Vírský cepín neuskuteční

/
/
/
734 Zobrazení



Letošní zima, kdy se mrazivé počasí střídá s oteplením jak na horské dráze, je pro všechny, kteří se pohybují kolem Ledové stěny ve Víru, opravdu náročná. Jak rychle se střídá počasí, tak stejně, možná ještě rychleji, se mění i vládní nařízení a letos to prostě sportovců není přáno.

Každý ledolezec v ČR už jistě vyhlížel vypsání termínu mistrovství v rychlostním lezení na ledové stěně. První datum, které se ukázalo na webu pořadatelů bylo 13. února. Teplota měla být hodně pod nulou a tak jediné, co mohlo závodům zabránit, bylo právě vládní nařízení. Led přibýval doslova před očima a všechno nasvědčovalo tomu, že to tak nakonec opravdu bude, ale i zde zasáhla moc, kterou nikdo z nás nedokáže ovlivnit.
Ministerstvo zdravotnictví sice akci posvětilo jako legální, ale za předpokladu splnění určitých podmínek, jako jsou antigenní testy, které musí mít jak závodníci, tak pořadatelé a samozřejmě by musela být celá akce oficiálně bez diváků. Přitom Vírský cepín byl všechny předchozí ročníky vyhledávanou diváckou podívanou, kdy se do víru přijelo podívat několik desítek fanoušků. Podle pořadatelů to byla každý rok divácky atraktivní celodenní show, s elektrizujícím večerním finále, slavnostním vyhlášením výsledků, ohňostrojem, a skvělou party na závěr večera. Takto všichni Vírský cepín znají a tak by to mělo i zůstat.
Proto se na oficiálních stránkách Ledové stěny Vír objevilo i toto prohlášení.
„S politováním oznamujeme, že jsme byli nuceni udělat těžké rozhodnutí, jehož výsledkem je zrušení Vírského cepínu 2021. Loňský ročník neumožnily uspořádat přírodní podmínky, kdy bez ledu nebylo o čem diskutovat. Zato letos, při ideálním zalednění, vstoupily do cesty legislativní zákazy a omezení, a především opožděné reakce úřadů, které pořadatelům nabízí pouze dvě možnosti, uspořádat nelegální akci, nebo nepořádat nic. Druhá možnost tedy zvítězila. Na další odklady termínu už určitě nemá nikdo z nás trpělivost. Než dělat závod bez diváků, s minimem pořadatelů a možná i bez závodníků, raději necháme v sobotu lezcům plnou plochu stěny, která už možná příští týden roztaje.“
Koronavirus si tedy připsal na seznam další zrušenou velkou sportovní akci, světový šampionát v hokeji, Wimbledon, olympijské hry, Zlatou Lyži v Novém Městě a teď i Vírský cepín.

  • Facebook
  • Twitter