Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nejkrásnější knihy 33. Podzimního knižního veletrhu ocenili v Brodě

/
/
/
1008 Zobrazení



V pátek 6. října předali v Krajské knihovně Vysočiny v Havlíčkově Brodě držitelé ocenění za nejkrásnější knihy 33. Podzimního knižního veletrhu. Ten v Havlíčkově Brodě v prostorách Kulturního domu Ostrov a krajské knihovně pokračuje v sobotu 7. října.

Oceněné knihy

Cena Kraje Vysočina za nejkrásnější knihu Vysočiny
nakladatelství: Spolek Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého v Okrouhlici
autoři:              Petr Čornej         
titul:                 Spory o Jana Žižku 1424-2024          

Cena města Havlíčkův Brod za nejkrásnější knihu veletrhu
nakladatelství: Books & Pipes
autor:               Barbora Půtová, Jaroslav Róna
titul:                 Apokalypsy a vize

Cena Tiskáren Havlíčkův Brod za nejkrásnější dětskou knihu
nakladatelství: Spolek pro Sedlčansko a Královéhradecko
autor:               Markéta Vítková, Zbyněk Švehla
titul:                 Vozíčkov

Cena čtenářů Krajské knihovny Vysočiny a posluchačů Českého rozhlasu Vysočina
nakladatelství: Anima manege
autor:               Andrea Buchtová
titul:                 Tam, kde končí cesta

Hodnocení poroty

Petr Čornej: Spory o Jana Žižku 1424–2024
Cena za nejkrásnější knihu Vysočiny
Kniha vyšla k příležitosti blížícího se výročí 600 let od smrti Jana Žižky u Přibyslavi. Rozsáhlý esej profesora Petra Čorneje se věnuje vývoji a proměnám pohledu na nejvýznamnějšího husitského vojevůdce v průběhu šesti staletí. Ukazuje, jak se Žižkovo hodnocení měnilo a zrálo v souvislosti s dobou, ve které se formovalo.
Odborná porota na knize ocenila především to, že text na Jana Žižku nenahlíží zrcadlem dneška, ale kontextem několika období. Dále vyzdvihla práci z badatelského hlediska, kdy se podařilo zmapovat rozsáhlý historický úsek. Porotu zaujal také doprovodný obrazový materiál a celkové vizuální zpracování knihy.

Barbora Půtová a Jaroslav Róna: Apokalypsy a vize
Cena za nejkrásnější knihu veletrhu
Anotace knihy mluví o tom, že vstoupíme-li do imaginárního světa Jaroslava Róny a odhalíme jeho niterné výtvarné sny, pomůže nám to pochopit cíle umělcovy tvorby a dešifrovat široký námětový rejstřík a repertoár motivů jeho díla. To vědomě reflektuje společenský, kulturní a politický kontext a živě reaguje na klíčové umělecké osobnosti, dobové proudy a tendence nebo současnou výtvarnou scénu.
Odbornou porotu kniha zaujala už na první pohled, a to nejen grafikou, ale také vazbou. Jako vítěznou ji vybrala zejména pro její zajímavý ojedinělý obsah i formu a také proto, že zpracovává neotřelé téma. V neposlední řadě ji zasadila do celkového kontextu tvorby známého umělce Jaroslava Róny.

Zbyněk Švehla a Markéta Vítková: Vozíčkov
Cena Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s., za nejkrásnější dětskou knihu
Základní osu této knihy tvoří příběh Zbyňka Švehly, který se pere s nelehkým úkolem, kdy byl po pádu z kola upoután na invalidní vozík. Dále mapuje příběhy i jiných vozíčkářů, a to v originálním a interaktivním knižním zpracování. Zejména dětský čtenář, na kterého kniha cílí, se tak nesetká jen se samotným textem, ale například i s vyskakovacími okénky, vystřihovánkami či rozkládacími obrázky, které zajímavým způsobem přiblíží těžký úděl lidí na vozíčku.
Právě hravost odborná porota na knize ocenila především. Jako vítěznou ji zvolila zejména proto, že se dobře zhošťuje úkolu vysvětlit dětským čtenářům závažné téma, a to přístupnou, pochopitelnou a interaktivní formou. Dále vyzdvihla ojedinělé zpracování. Ještě je potřeba dodat, že Spolek pro Sedlčansko a Královéhradecko se podobným tématům věnuje soustavně a dlouhodobě.

  • Facebook
  • Twitter