Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Na Vysočině stoupl počet případů klíšťové encefalitidy o 36 %. Sezona klíšťat zatím nekončí



Krajští hygienici zaznamenali na Vysočině v průběhu srpna 17 nových případů klíšťové encefalitidy. Jak vyplývá z údajů zveřejněných Státním zdravotním ústavem, oproti červenci to je nárůst o 36 %. Zatímco v roce 2020 byl vrchol sezony už v červenci a poté začal počet případů klesat, letos to vypadá, že si neoddechneme ani v září.

Loni v červenci bylo v kraji evidováno 35 případů klíšťové encefalitidy, v srpnu klesl počet na 19. V porovnání s loňskými čísly přinesl letošní červenec 11 případů a srpen 17. Vzhledem k tomu, že počty během léta neklesaly, ale výrazně stoupaly, lze předpokládat, že sezona klíšťat vyvrcholí teprve v následujících týdnech.

U lymeské borreliózy se na Vysočině odehrává stejný scénář. Loni od července čísla postupně klesala, letos naopak pomalu stoupají.

Vysočina byla loni v počtu případů klíšťové encefalitidy druhá v republice
Většímu výskytu klíšťat, a tedy i pravděpodobnému vyššímu počtu případů nahrává i předpověď počasí. Ta na následující měsíc hlásí, že po velmi chladném konci srpna přichází se zářím oteplení a průměrné srážky. Takové počasí je příznivé nejen pro houbaře, kterým vrcholí sezona, ale i pro výskyt klíšťat. Četnější návštěvy lesa si proto žádají zvýšenou opatrnost před klíšťaty, která mohou člověka nakazit lymeskou boreliózou nebo klíšťovou encefalitidou. Klíšťata se ovšem zdaleka nevyskytují jen v lesích, najdete je i kolem vodních ploch, v městských parcích a na vlastní zahradě.

Až koncem září je možné očekávat, že noční teploty začnou klesat k 5 °C, což je hraniční teplota, kdy klíšťata ještě vylézají. Není vyloučeno, že se v říjnu neoteplí a sezona klíšťat se neprotáhne o dalších pár týdnů. Například v roce 2020 bylo v kraji Vysočina 118 případů klíšťové encefalitidy, čímž si tato oblast vysloužila nechvalné druhé místo mezi ostatními kraji. U lymeské borreliózy byla dokonce první. Více než třetina případů u obou nemocí se odehrála právě na podzim.

Kraj Vysočina 1-8/2021 1-8/2020 8/2021 8/2020
Klíšťová encefalitida 33 74 17 19
Lymeská borrelióza 241 351 71 91

Na Vysočině je druhá nejnižší proočkovanost
Lymeskou boreliózou klíště člověka nakazí do 24 hodin. Původem jsou bakterie, proto je pro léčbu možné použít antibiotika. Klíšťovou encefalitidu ale klíště dokáže přenést za pár minut, nanejvýš do 2 hodin od zakousnutí. Jde o virové onemocnění, proto zde antibiotika nefungují a lékaři pouze mírní příznaky onemocnění. Účinnou prevencí proti klíšťové encefalitidě je očkování. To přitom využívá na Vysočině jen 28 %, přitom celorepublikový průměr je 33 %.

„V současné době se mnozí stále soustředí na probíhající pandemii covid, ale je nutné si uvědomit, že ostatní nemoci nevymizely a jsou zde nadále s námi. ČR patří mezi země s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě, a právě klíšťová encefalitida je nemocí, jejíž výskyt covid nijak neovlivnil; naopak počty případů této nemoci se v ČR v posledních letech zvyšují,“ varuje Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Očkovat se můžete celoročně
Očkování proti klíšťové encefalitidě je vhodné absolvovat i v období aktivity klíšťat. Při tzv. zrychleném schématu se druhá dávka aplikuje už dva týdny po první a za dalších 14 dní je možné očekávat dostatečnou ochranu. Pro třetí dávku je třeba k lékaři zajít po šesti až dvanácti měsících. Doba na přeočkování, už jen jednou dávkou, je v závislosti na věku po dalších třech nebo pěti letech. Průměrná cena jedné dávky je 900 Kč a zdravotní pojišťovny na ni přispívají v rámci svých preventivních programů.

  • Facebook
  • Twitter