Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Na radnicích a dalších budovách Vysočiny znovu zavlaje vlajka Tibetu

/
/
/
1148 Zobrazení



V neděli 10. března zavlaje na mnoha místech Vysočiny tibetská vlajka, mezi více než osmi sty radnicemi České republiky bude také přes čtyřicet obcí a měst na Vysočině, které se do kampaně na podporu Tibeťanů zapojily.

Tibetská vlajka patří k nejvýraznějším symbolům a Tibeťané ji v Tibetu používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení. Kampaň Vlajka pro Tibet, která vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů, ale i obyvatel Číně, má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s Tibeťany.

Vlajka vlaje na Magistrátu v Jihlavě, foto: Aneta Hrdličková

Akce se koná každý rok 10. března a připomíná tak výroční povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu, kdy v roce 1959 zemřelo více než 80 000 Tibeťanů, stovky tisíc Tibeťanů zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru. Počet tibetských uprchlíků v exilu dosáhl zhruba 140 000. Na protest proti porušování lidských práv v Tibetu se už upálilo 155 Tibeťanů.
Kampaň se snaží poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města. V loňském roce se k akci připojilo 737 obcí, měst, městských částí nebo krajů.

Vlajka na Magistrátu v Jihlavě, foto: Aneta Hrdličková

Vůbec poprvé zavlaje tibetská vlajka na radnici v Hodicích. „Zastupitelstvo naší obce rozhodlo, že se naše obec poprvé připojí k celoevropské kampani Vlajka pro Tibet, která má za cíl poukázat na porušování lidských práv v Tibetu. Vlajka bude vyvěšena 10. března, v den výroční povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu,“ uvedl starosta Hodic Josef Bakaj. Naopak po sedmnácté vyvěsí vlajku v Třebíči, která se ke kampani připojila už v roce 2000 a kromě dvou výjimek vlajku na radnici vyvěšuje pravidelně.

 

Města a obce Vysočiny, které se do kampaně zapojily

Tibetská vlajka na radnici v Třebíči, foto: archiv radnice

Jihlava, Havlíčkův Brod, Humpolec, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Pacov, Světlá nad Sázavou, Třebíč, Golčův Jeníkov, Jaroměřice Nad Rokytnou, Kamenice nad Lipou, Ledeč nad Sázavou, Polná, Přibyslav, Třešť, Brtnice, Ždírec nad Doubravou, Bobrová, Budišov, Krucemburk, Luka nad Jihlavou, Lukavec, Okříšky, Větrný Jeníkov, Arnolec, Biskupice-Pulkov, Dobrá Voda u Pacova, Hodice, Horní Rápotice, Horní Újezd, Kožichovice, Křižánky, Láz, Martínkov, Sedlice, Senožaty, Studnice, Velký Rybník, Vyskytná nad Jihlavou, Vysoké Studnice, Vystrčenovice, Zachotín a Žirov.

Ze škol se do kampaně zapojila z celé Vysočiny pouze Základní škola Vlásenický dvůr z Vlásenice na Pelhřimovsku.

  • Facebook
  • Twitter