Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Na Michalově statku bylo opět veselo, přijel i folklorní soubor Škubánek ze Světlé

/
/
/
1408 Zobrazení



Poslední adventní víkend otevřel své brány pro veřejnost i Michalův statek v Pohledi u Světlé nad Sázavou. Selské muzeum, které je zároveň i národní památkou ukazuje návštěvníkům, jak se žilo lidu v 18. až 19. století za dob monarchie po konci třicetileté války.

Během sobotního programu mohli zájemci vidět ukázku zimních prací, jako je mlácení obilí cepem a ruční mlátičkou. Tradiční vánoční výzdobu a pochutnat si dobrotách, jako je typický vánoční kuba. Z přístřešku ve chlívu si spokojeně bučela kravička českého plemene česká červinka se svým telátkem a kousek dál už vesele řechtal kůň. V jednom ze stavení bylo možné vidět ruční výrobu ošatky. „Na takovou středně velkou ošatku je potřeba zhruba 12 metrů materiálu, na ty větší je to klidně i dvacet,“ vysvětluje sám autor. Kdo měl chuť, mohl si dát i něco sladkého za doslova lidové ceny.
Celodenní program zahrnoval i vystoupení folklorního souboru Škubánek ze Světlé nad Sázavou. První vystoupení začalo v 10.30. „Za celé dopoledne tu bylo více jak sto lidí, takže zájem je opravdu velký,“ přepočítává počet návštěvníků Jindřich Holub, který má celý statek na starost. Další zpívání koled a povídání o Vánocích bylo na programu v 11.30, 13.30 a poslední vystoupení začalo v 14.30. Pokaždé sklidila paní Pejchalová s dětmi veliký potlesk.

Kdo dnešní staročeské vánoce nestihl, má možnost to napravit ještě v neděli 22. prosince. Michalův statek bude otevřený od 10.00 do 17.00 a návštěvníci uvidí například ukázku pečení chleba v černé kuchyni. Stejně tak bude možné zkusit postní i jiné vánoční pokrmy a nakoupit si drobné dárečky. Letošní Staročeské Vánoce se konají pod patronátem Projektu Náš Ježíšek – Spolek pro tradiční Vánoce.

  • Facebook
  • Twitter