Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Na běžky v Jihlavě znovu do Českého mlýna

/
/
/
749 Zobrazení



I v nacházející zimní sezóně vznikne v Jihlavě technicky zasněžovaný okruh pro běžecké lyžování v lokalitě Český mlýn vedle skateparku a pumptracku u řeky Jihlavy.

Běžkařská trať na klasiku i na bruslení v lokalitě Český mlýn nedaleko centra města u řeky Jihlavy by mohla být dlouhá až jeden kilometr. Okruh povede převážně podél asfaltové cyklostezky ve stínu pod zalesněným svahem mezi dětským hřištěm a přemostěním dálničního přivaděče. Radnice i tuto zimu podpoří jeho zasněžování technickým sněhem.

„Velmi si vážíme práce dobrovolníků ze spolku Lyžařské Jihlavsko a děkujeme jim, že se i letos postarají o běžkování na Vysoké, na Hojkově a také v centru Jihlavy. Podobně jako přispíváme ostatním sportovním nebo kulturním spolkům, přispějeme na činnost i Lyžařskému Jihlavsku,“ uvedl primátor Jihlavy Petr Ryška. Podle jeho slov bude běžkařský areál opět volně přístupný široké veřejnosti a nebude se zde vybírat žádné vstupné. Primátor Ryška uvedl, že má město v rozpočtu na běžkařskou trať vyčleněno maximálně 600 tisíc korun. V této částce je pronájem sněhového děla, práce na úpravách trati a energie.

„Z toho za elektřinu utratíme asi 120 tisíc korun, maximálně však 150 tisíc. To je nepřekročitelná částka za elektřinu pro sněhová děla a čerpadlo vody, která je v rozpočtu alokována. Částka vychází z loňských zkušeností spotřeby a zohledňuje také zdražení energií,“ doplnil primátora jeho náměstek pro školství kulturu a tělovýchovu Richard Šedivý. Navíc primátor města i spolek Lyžařské Jihlavsko našli partnery, kteří projekt finančně podpoří a minimálně elektřina by tak měla být pokryta sponzorsky.

Voda na zasněžování se bude na základě povolení od Povodí Moravy čerpat vysokotlakým čerpadlem z řeky Jihlavy přímo do sněhových děl. „Nijak se neznehodnotí, nepřidávají se do ní žádná aditiva. Jedná se pouze o drobné zmrzlé kapičky vody. Voda ze sněhového děla je pod tlakem rozprašována do vzduchu, kde přirozenou cestou zmrzne, ještě než dopadne na zem. Takto vytvořený technický sníh na trati velmi dobře přečká i teploty nad bodem mrazu. Na jaře sníh odtaje a voda odteče zpátky do řeky,“ popsal zasněžování mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

„Do konce roku máme zafixované ceny elektřiny bez státní dotace, spolek chce proto co nejvíc technického sněhu vyrobit ještě letos do konce prosince. Navíc se většinou zasněžuje v noci, kdy vznikají energetické přebytky a elektřina je na trhu nejlevnější,“ vysvětlil primátor Petr Ryška.

Plánované vedení běžkařské trati

Podobně jako minulou zimu, bude příprava běžkařské trati v Českém mlýně i tentokrát probíhat na základě trojstranné spolupráce města, spolku Lyžařské Jihlavsko a Služeb města Jihlavy.

Délka běžkařské trati se bude odvíjet od intenzity a délky trvání mrazivého počasí a tedy od množství vyrobeného technického sněhu. „Počítáme se základním okruhem dlouhým 500 metrů a s jeho rozšířením až na 1000 m. Povede ve stínu pod svahem v místech části asfaltové cyklostezky,“ řekl Martin Kratochvíl ze spolku Lyžařské Jihlavsko. Podle něj právě tam vydrží technický sníh nejdéle a sousední úsek cyklostezky kolem řeky tak bude dále bez omezení přístupný chodcům a cyklistům a bude zde probíhat i zimní úklid a údržba.

  • Facebook
  • Twitter