Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Mimořádné svozy odstrojených vánočních stromků začnou v Jihlavě 16. ledna

/
/
/
665 Zobrazení



Po zkušenosti z loňského roku začnou mimořádné svozy odstrojených vánočních stromků v Jihlavě v sobotu 16. ledna 2021. Už 7. ledna začne likvidace výzdoby na Masarykově náměstí a světla z radnice zmizí 8. ledna. Odstrojené vánoční stromky poslouží jako základ nového kompostu.

Služby města Jihlavy (SMJ) už začaly monitorovat situaci v ulicích města, aby mohly naplánovat svážení odstrojených použitých stromků. SMJ předpokládají, že lidé začnou odstrojovat stromky nejdříve koncem tohoto týdne po svátku Tří králů 6. ledna. Zkušenost z loňska napovídá, že největší objem stromků se u kontejnerů objeví až po následujícím víkendu 9.-10. ledna, kdy budou lidé vánoční stromky ve velkém množství odstrojovat a vyhazovat. „Proto letos proběhne první mimořádný až v sobotu 16. ledna 2021,“ uvedl Martin Málek, mluvčí SMJ a dodal, že mimořádné svozy stromků budou probíhat prostřednictvím jednoho až dvou standardních popelářských aut.

Druhý svoz proběhne podle množství odložených stromečků s největší pravděpodobností opět v sobotu 23. ledna. „Podle množství stromečků, ale můžeme vyjet do ulic i průběžně během týdne a nakládat je ručně na kontejnerové vozidlo a odvážet na skládku,“ dodal Martin Málek.
Termíny budou zveřejněny na stránkách města i na stránkách Služeb města Jihlavy.

Prosíme, aby obyvatelé Jihlavy odstrojené stromky umísťovali ke kontejnerům na komunální či tříděný odpad. Důležité také je, aby vánoční stromky neobsahovaly zbytky ozdob, nebo háčků. Svezené stromky slouží jako bioodpad a štěpky ze stromků zpracují SMJ na své kompostárně v Henčově.

Odstranění výzdoby města
Prvními vánočními stromky, které se na kompostárně objeví, budou smrčky z náměstí, které před Vánocemi ozdobily děti z mateřských a základních škol na Jihlavsku. SMJ je odstrojí a odvezou ve čtvrtek 7. ledna 2021. Zároveň bude ve čtvrtek 7. ledna odstrojen a odvezen i velký vánoční strom z Masarykova náměstí. Na tom se bude podílet Správa městských lesů a vysokozdvižná plošina. Následně začnou SMJ postupně sundávat vánoční výzdobu z ulic Benešova, Křížova, Matky Boží, Palackého a Komenského. Na celém Masarykově náměstí se odstrojí ze sloupů vánoční ozdoby, které lemují jeho horní i spodní část a SMJ v pátek 8. ledna 2021 pomohou na plošině i s odstraněním výzdoby z budovy jihlavské radnice.

  • Facebook
  • Twitter