Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Milion tun odpadů ročně na českém trhu. Umíme je správně zlikvidovat?

/
/
/
179 Zobrazení



Jen málokterý produkt, který dnes zakoupíme, je bez obalu – důvodů je celá řada, jejich funkce jsou mnohdy nepostradatelné. Například proto, že obal chrání daný produkt před vnějšími vlivy, dává produktu finální tvar a podobu, prodlužuje jeho trvanlivost, uchovává chuť či barvu produktu, umožňuje samotnou přepravu od výrobce ke spotřebiteli a samozřejmě také nese spoustu užitečných informací.

Ty se týkají nejen informací o složení, datu trvanlivosti, množství, výrobci či o používání výrobku, ale také o samotném obalu.
Z čeho je obal vyroben a jak s ním správně naložit po spotřebování obsahu námprozradí recyklační značky.

Tuny a tuny odpadů je důležité správně zlikvidovat

Množství odpadů, které je v ČR potřeba každý rok odstranit, se pohybuje v milionech tun odpadů.
Tím nejrozšířenějším obalovým materiálem je zatím ještě papír, a to především díky nízké ceně a dobré dostupnosti. Za ním pak následují plasty, sklo, kovy, dřevo a takzvané kompozitní obaly, které jsou složeny z více různých materiálů.
A právě poslední zmiňované obaly mohou mnohdy představovat oříšek při jejich likvidaci, respektive třídění do sběrných nádob.

Se správnou likvidací pomohou recyklační značky a samolepky

To, že papír patří do modrého sběrného kontejneru, sklo do zeleného či bílého a plast do žlutého, už většina z nás ví.
Mnohdy ale narazíme na obal, u kterého si jisti opravdu nejsme. A tehdy (a samozřejmě nejen tehdy) přicházejí na řadu recyklační značky. Ty na obalu najdeme jako trojúhelníkovou grafickou značku doplněnou o textové a/nebo číselné označení.

Tato recyklační značka nám díky uvedeným informacím pomůže se správnou likvidací – díky ní můžeme vhodit daný dosloužilý obal do správného sběrného kontejneru, a umožníme tak jeho recyklaci. Tím ochráníme primární suroviny, respektive životní prostředí.

Doporučujeme vám proto důkladně si recyklační značky nastudovat – není jich zase tolik, abyste to během chvíle nezvládli.
Úplně nejlepší je sledovat samolepky umístěné na barevných kontejnerech, které nám prozradí, kam třídit jaké odpady v dané obci (třídění se totiž může lišit dle možností místních svozových služeb a zpracovatelů).
Až půjdete příště vyhodit prázdné obaly do kontejneru, budete mít jistotu, že jste vybrali ten správný a že děláte pořádný kus práce nejen pro sebe, ale i pro životní prostředí. Ten pocit za to rozhodně stojí.

  • Facebook
  • Twitter