Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Mikuláš přišel pomoct ve Světlé rozsvítit vánoční strom

/
/
/
1175 Zobrazení



Největší vánoční akcí roku bývá ve Světlé nad Sázavou Mikulášský den. Pátého prosince se zaplnilo náměstí před radnicí stánky se vším, co k adventu patří. Od poctivého svařáku, teplé medoviny a horkého jablka přes nejrůznější pochutiny k jídlu.

Prosinec se už pomalu hlásí ke slovu a teplota klesla k nule, takže takové teplé osvěžení přišlo jistě vhod. A komu byla opravdu velká zima, mohl se zajít pokochat výstavou betlémů do Galerie Na Půdě. Pro ty, kteří to nestíhali, je výstava otevřená až do 12. ledna. Pro šikovné děti tu bylo několik tvořivých dílniček, takže děti mohly udělat rodičům krásný vánoční dárek.
Od půl čtvrté také otevřelo své brány peklo, na které se každý rok těší více jak 600 zájemců. Samotný Lucifer měl tedy spoustu práce s vyslechnutím všech hříšníků, poslechl si několik básniček a potvrdil všechny sliby dětí, které už nikdy nebudou zlobit. Venku před peklem pak každý odvážlivec dostal od andílků drobný dárek a něco sladkého na zub.
Mezitím bylo na programu divadlo pro děti a koncert Zvonku a Zvonečku. Tyto pěvecké sbory zazpívaly v kostele a zájem o jejich vystoupení byl opravdu velký. Od půl páté pak byla připravená dvojice andílků, aby zapálila všem kdo přijde svíčku, kterou bylo možné poslat po vodě na kašně. Tato světýlka naděje bývají oblíbená hlavně mezi dětmi. Se setměním se pomalu blížil hlavní vrchol večera. Od půl šesté začalo před vánočním stromem vystoupení trubačů a zpěv dětí. To už se ale dav zvětšil od stromu až na druhou stranu náměstí a přesně s úderem 18.00 vyšel z kostela svatý Mikuláš s panem starostou a panem farářem. Každý z nich promluvil k lidem po svém, ale všichni vlastně popřáli totéž. Krásné a klidné vánoční svátky. Starosta Jan Tourek poté společně s dětmi odpočítal deset vteřin a pak následovalo rozsvícení stromu a spuštění ohňopádu. Vše podkreslovala krásná melodie Večerky. Pro ty, které neodradilo mrazivé počasí, byl nachystaný ještě ohňostroj, který krásně zakončil večerní program na náměstí.
Poslední pomyslnou tečkou celého dne byl koncert Jana Přeučila v kostele. Jan Přeučil vystoupil společně se dvěma muzikanty a zpěvačkou. Během koncertu zaznělo kromě koled, také mluvené slovo a barokní árie. A koho si neodnesl čert, může se jistě těšit na příští rok.

  • Facebook
  • Twitter