Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Michal Švanda představí v jihlavském muzeu vlivy Slunce na Zemi

/
/
/
355 Zobrazení



V úterý 28. února se v Malovaném sále Muzea Vysočiny Jihlava bude od 17.00 konat další astronomická přednáška, Michal Švanda se bude zabývat fyzikálními vlivy Slunce na meziplanetární prostor se speciálním důrazem na Zemi.

Představí Slunce jako kosmické těleso, zaměří se zejména na problematiku tzv. kosmického počasí. V závěru se dotkne i aktuálních výsledků o možných vlivech Slunce na pozemní technologie v kontextu České republiky.

Michal Švanda působí na Astronomickém ústavu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a na Astronomickém ústavu Akademie věd České republiky, kde se dlouhodobě věnuje výzkumu v oblasti sluneční fyziky. V roce 2012 získal ocenění Astronomického ústavu AV ČR pro mladé vědecké pracovníky – Prémii Jana Friče. V roce 2014 obdržel Cenu Akademie věd pro mladé vědecké pracovníky za vynikající výsledky vědecké práce – za práci v oboru helioseismologie. V roce 2016 byl oceněn Cenou předsedy AV ČR a Nadačního fondu Neuron za významný přínos v popularizaci astronomie.

Přednášku pořádá Muzeum Vysočiny Jihlava ve spolupráci s Jihlavskou astronomickou společností a Pobočkou Vysočina České astronomické společnosti.

  • Facebook
  • Twitter