Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Magnetická rezonance, jednotka intenzivní péče i onkologie. Studenti si prohlédli nemocnici

/
/
/
575 Zobrazení



V Nemocnici Nové Město na Moravě odstartovala první ze série exkurzí pro studenty gymnázií. Ze Žďáru nad Sázavou přijela skupinka gymnazistů s pedagogickým doprovodem. Jejich první kroky vedly do biochemické laboratoře. Tyto prostory, které vznikly nástavbou nad původní lékárnou, byly otevřeny teprve před nedávnem.

„Jste jedni z prvních, kteří tuto novou laboratoř uvidí,“ hlásil návštěvníkům jejich průvodce lékař Jiří Janů.
Po prohlídce spojené s odborným výkladem se skupinka přemístila na transfúzní stanici a odtamtud na magnetickou rezonanci.

Dalším místem, kde se studenti dozvěděli spoustu nových informací, byla jednotka intenzivní péče v interním pavilonu, kterou pak vystřídalo onkologické oddělení. „Mě nejvíce zaujala onkologie a jednotka intenzivní péče. Nečekala jsem, že se dostaneme i tam,“ nechala se slyšet Adéla Koutná, studentka druhého ročníku žďárského gymnázia. „Mám v plánu studovat všeobecné lékařství, moje vysněná fakulta je v Hradci Králové. Zajímá mě hlavně pohybový aparát, proto bych se chtěla v budoucnosti zaměřit zejména na fyzioterapii,“ pokračovala Adéla Koutná.
„Já jsem nikdy na podobné prohlídce nemocnice nebyla. Nebyla k tomu příležitost. Bylo skvělé prohlédnout si laboratoře a vidět, jak věci, které jsme se učili ve škole, probíhají v praxi,“ přidala svůj postřeh Tereza Hájková ze čtvrtého ročníku.
I ona se v budoucnosti chce zaměřit na studium medicíny. „Už mám podané přihlášky na všechny tři lékařské fakulty Karlovy univerzity. Chci studovat v Praze. Uvidíme, jak to dopadne,“ usmála se Tereza Hájková.

Gymnazisté se netajili nadšením. A sami si nakonec mohli vyzkoušet i práci operatéra prostřednictvím laparoskopického trenažéru. „Na takovéto exkurzi jsme podruhé. Byli jsme nadšení, že nám byla nabídnuta znovu. Moc rádi bychom v tom pokračovali i dál,“ poznamenala pedagožka Jitka Rösslerová, která studenty do novoměstské nemocnice doprovodila.
Podle jejích slov byl ve škole o prohlídku nemocničních prostor s výkladem obrovský zájem. „Prvních deset studentů se přihlásilo ihned poté, co se o této možnosti dozvěděli. Nabídli jsme to především studentům třetího a čtvrtého ročníku, kteří chodí na biologický nebo na biologicko-chemický seminář. A doporučili jsme, aby na exkurzi šli především ti, kteří chtějí studovat medicínu,“ vysvětlila Jitka Rösslerová.

Novoměstská nemocnice se připravuje i na další návštěvy studentů. Chystá se ještě přivítat studenty z novoměstského gymnázia, velkomeziříčského i bystřického.

  • Facebook
  • Twitter