Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Lipník a Lhánice si vysázely nové aleje listnáčů

/
/
/
952 Zobrazení



Do podzimní etapy výsadby stromů se s chutí a nasazením zapojily dvě malé obce na Třebíčsku. Nákup sazenic lip a ovocných listnáčů podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantu Stromy.

Během svátečního, prodlouženého víkendu se do podzimní výsadby stromů a alejí zapojili i obyvatelé Lipníka a Lhánic na Třebíčsku. Zařadily se tak mezi další obce a města, které zažádaly Nadaci ČEZ o dotační grant Stromy s cílem obnovit původní přirozené funkce okolní krajiny.

V Lipníku, jak už ostatně i sám název napovídá, se v sobotu 26. října sázely lípy. Zdejší občasné se sešli v lokalitě Havránek, severozápadně pod hrází rybníku Silniční, aby doplnili druhou část lipové aleje. Na místě byl „brigádníkům“ k zahřátí připraven lipový čaj a malé občerstvení.

,,Lípy sázíme u nás v Lipníku, jako splacení dluhu jednak za ty, které jsme museli v obci pro špatný zdravotní stav odstranit. A dále pak za ty, které byly při osídlování Lipníka ve dvanáctém století káceny a klučeny proto, aby zde naše vesnice mohla vzniknout. Sázíme je v místě, kde až do roku 1992 stála lípa, jejíž stáří bylo odhadováno na víc jak šest set let. Ta při bouřce spadla a zachovala se pouze ve filmu Postřižiny,“ říká starosta Lipníku Miroslav Svoboda.

Lípy jsou vysazovány na místě, jehož vhodnost pro život těchto stromů, je staletím prověřena. Zástupci vedení obce předávají tyto mladé stromy k vysázení a „adopci“ těm nejmladším obyvatelům – dětem. „Je to první nepatrné pouto, které je může k rodné vesnici vázat. I jim může předurčit osud, jako mnohým z nás, prožít v Lipníku celý svůj život. A proto i tímto malým poutem si je zavazujeme, abychom měli v Lipníku pokračovatele,“ dodává s úsměvem starosta Miroslav Svoboda.

Mix olší, habrů, jasanů, ovocných stromů ale též keřů (trnka, zimolez, brslen, aj.) si vysadili i v nedaleké obci Lhánice. Místní se sešli u památných líp u boží muky a rýči a lopatami a pomáhali sazenicím do předem vyhloubených děr, připravených odbornou firmou.

„Podpořili jsme stávající zeleň vedoucí kolem polní cesty směrem na Mohelno novými ovocnými stromy. Dále jsme společně se spoluobčany osadili mez pod přírodní památkou Kozének. Výsadbu listnatých stromů a keřů kolem potoku Štenkrava provede odborná firma v nadcházejících dnech,“ sdělila starostka obce Alena Treuová. Společná výsadba byla v podvečer zakončena lampiónovým průvodem.

„Těší mě každoroční zájem o jarní i podzimní výsadbu stromů a alejí. Kromě nesporného významu zeleně na životní prostředí i vzhled měst a obcí považuji za velký přínos společné výsadby stmelení místních komunit a lidí napříč generacemi, “ sdělila ředitelka Nadace Michaela Ziková.

  • Facebook
  • Twitter