Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Lidé s roztroušenou sklerózou zasadí v Jihlavě slunečnice

/
/
/
629 Zobrazení



Desítky slunečnic zasadí v pátek 25. června pacienti s roztroušenou sklerózou u Magistrátu města Jihlavy. Akce s názvem Rozsviťme Českou republiku odstartuje o půl jedenácté dopoledne. Pacienti chtějí upozornit na nemoc, kterou v Česku trpí přes 20 000 lidí.

„Na některé pacienty s roztroušenou sklerózou negativně doléhala pandemie koronaviru. Nemohli docházet na pravidelná cvičení a upadali do sociální izolace. Věřím proto, že je tradiční sázení slunečnic potěší a povzbudí,“ říká Jitka Večeřová z reg. org. ROSKA JIHLAVA, která akci společně s Nadačním fondem IMPULS pořádá. V Jihlavě čeká na návštěvníky kromě samotného sázení slunečnic i koncert saxofonového kvarteta. „Také vyzveme děti, aby se zapojily do letošní soutěže Kreslíme slunečnice,“ dodává Jitka Večeřová. Rozsviťme ČR se koná u příležitosti Světového dne pacientů s roztroušenou sklerózou a slunečnice jsou jejich symbolem. „Stejně jako se slunečnice otáčí za sluncem, tak se i lidé s roztroušenou sklerózou upínají k naději na plnohodnotný život. My se snažíme o této nemoci, za niž lidé nemohou, zvýšit povědomí. A to jak mezi pacienty, tak i mezi zdravými lidmi,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS. Pacienty s roztroušenou sklerózou v Jihlavě v létě čeká hned několik akcí. Kromě tradičního sázení slunečnic se mohou těšit také na oslavu výročí regionální organizace ROSKA JIHLAVA, která letos slaví patnáct let od svého založení. „Jubileum oslavíme 2. července ve Smetanových sadech v Jihlavě. Spolu s ROSKOU JIHLAVA akci pořádá skupina The Shots. Pro pacienty a jejich blízké máme připravený nejen hudební program, ale i odborné povídání o roztroušené skleróze,“ říká Jitka Večeřová. Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro roztroušenou sklerózu je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice také Epstein-Barrové virus, kouření a nedostatek vitaminu D.

  • Facebook
  • Twitter