Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Město Havlíčkův Brod celorepublikovým vítězem soutěže Historické město 2020

/
/
/
894 Zobrazení



Havlíčkův Brod zvítězil v celostátním kole soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Na slavnosti pořádané v úterý 22. června v dvoraně Národního muzea v Praze převzal místostarosta Libor Honzárek hlavní cenu za Historické město 2020. Navíc radnice obdržela milion korun, který půjde na obnovu dalších památek.

„Vítězství vnímám jako ocenění dlouhodobé a systematické práce, které se město na poli památkového urbanismu věnuje od roku 2006. Jsem velmi rád, že plody mnoholeté koncepční práce havlíčkobrodské radnice ve prospěch památkového fondu našeho města byly oceněny postem nejvyšším,“ uvedl s nadšením místostarosta města Libor Honzárek.

V celostátním kole zvítězil Havlíčkův Brod v konkurenci dalších čtrnácti měst, které se staly krajskými vítězi této soutěže organizované Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezka a Ministerstvem pro místní rozvoj. O vítězi rozhodovala odborná komise, která osobně navštívila všechny krajské kandidáty. Na druhém místě se umístil Žatec a na třetím Kutná Hora.

Proměna Havlíčkova náměstí odstartovalo na počátku minulého desetiletí

„V posledních deseti letech jsme do obnovy historického centra investovali zhruba 200 milionů korun z rozpočtu města. Myslím, že jsme dokázali, že i město, které doznalo razantních urbanistických ztrát v průběhu 20. století lze znovu obohacovat citlivými obnovami historických objektů a kultivací městského centra,“ přiblížil Honzárek.

Smetanovo náměstí prošlo radikální proměnou

Havlíčkův Brod se do soutěže o Cenu za nejlepší přípravu programu regenerace přihlásil naposledy v roce 2011. Od té doby doznalo historické centrum progresivních změn, a to nejen v případě obnov samotných kulturních památek, ale především veřejných prostor a podpory veřejného společenského života v nich.

  • Facebook
  • Twitter