Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vernisáží zahájili v Třebíči výstavu o Baťově cestě kolem světa

/
/
/
672 Zobrazení



V třebíčském Ekotechnickém centru Alternátor probíhá od začátku června výstava S Baťou kolem světa věnovaná cestě Jana Antonína Bati za světovým obchodem, kterou šéf největší obuvnické firmy podnikl v roce 1937 se svými spolupracovníky v letounu Lockheed L10 Electra. Ve středu 23. června se uskutečnila vernisáž výstavy, kterou navštívila i česká letecká legenda Karel Picmaus, jenž drží rekord v počtu vzletů a přistání – za 37 let své kariéry jich zvládl více než 105 tisíc.

Jedním z členů Baťovy výpravy byl i šéfmechanik Josef Engliš, rovněž vynikající pilot. Jeho vnuk Petr Engliš byl také pozván, aby pohovořil o svém dědovi a ukázal přítomným artefakty z cesty i Baťova letadla, kvůli zdravotním problémům se však na vernisáž dostavit nemohl. Na vernisáži však nechyběl pilot Václav Bejček, jenž nyní s Electrou létá, před několika lety ji pomáhal renovovat a dokonale zná její historii. Ten přítomným povyprávěl nejen o tom, jak byl Baťův letoun před několika lety objeven v USA, ale také o poměrně dobrodružné cestě, která Bejčka a jeho kolegy čekala po renovaci Electry během přeletu Atlantického oceánu s mezipřistáními v Kanadě, Grónsku, na Islandu a v Británii.
„Za město Třebíč mohu říct, jak moc jsme rádi, že se Ekotechnické centrum Alternátor takovým zajímavostem ze života Jana Antonína Bati věnuje,“ sdělil s poukazem na předchozí výstavy o Baťově koncernu starosta Třebíče Pavel Pacal, který vernisáž také navštívil. „Jan Antonín Baťa měl obrovský vliv na život celého města tím, že v Třebíči postavil velkou továrnu, která se nyní revitalizuje v rezidenční čtvrť. Vznikly zde typické Baťovy haly, čtvrť plná baťovských domků, tisíce Třebíčanů v jeho továrně pracovaly. Je proto dobře, když se lidé mohou dozvědět zajímavé detaily o životě člověka, který tak ovlivnil životy jejich předků.“
Výstava S Baťou kolem světa potrvá zřejmě do konce roku 2021. Vstupné na ni je už zahrnuto ve vstupném do Alternátoru.

  • Facebook
  • Twitter