Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Letošní dovolená na Vysočině může být originální a nová

/
/
/
892 Zobrazení



Turistická destinace Koruna Vysočiny připravila tematické balíčky, které figurovaly mezi desítkou TOP oceněných příspěvků letošní soutěže Vysočina – nejlepší dovolená. Léto začíná a my vás zveme do regionů Koruny Vysočiny – Bystřicka, Novoměstska, Nedvědicka a Žďárska.

Destinace Koruna Vysočiny se rozpíná od pomezí jižní Moravy po Pardubický kraj a zahrnuje přírodu Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy a Svratecké hornatiny. Doby minulé zanechaly na tomto území velkou koncentraci hradů a opevněných sídel. Minulost se zrcadlí i v četných stavbách lidové architektury, pestrá je také sakrální architektura, nabízí pohádkové hrady i památku UNESCO. Duší a podstatou regionu ale napříč časem stále zůstává sama příroda.

Turistická hra Putování za sochami Michala Olšiaka po Koruně Vysočiny patří mezi oceněné projekty a je určena nejen pro rodiny s dětmi. Zábavnou formou provádí po regionu Koruny Vysočiny i ty nejmenší turisty. Samotná hra spočívá ve sbírání razítek, která jsou k dispozici na předem určených kontaktních místech. Za 15 razítek v průkazce si můžete vyzvednout na Turistických informačních centrech malý dárek. Kromě informací, jak se k jednotlivým sochám dostanete, obsahuje průkazka i tipy na další zajímavá místa nebo na oběd. Pokud chcete putovat s námi, vyzvedněte si průkazky u ubytovatelů v nebo v TIC.

Milovská naučná stezka Příběh krajiny pod Čtyřmi palicemi

K Vysočině neoddělitelně patří tradice a řemesla. Jedno z řemesel, které můžete vidět v Koruně Vysočiny je sklářství. Připravuje se okruh zaniklých skláren, které lze navštívit autem, na kole či pěšky. Aby turisté celý program zvládli, je potřeba si pro pobyt vyhradit alespoň tři dny. První den vás zavede po nejzajímavějších místech sklářské historie, kterou zakončí procházka naučnou stezkou o sklářství a milovském sklu. Pro další dny máte na výběr, zda budete cestovat za sklářským řemeslem na kolech nebo pěšky. Pro obě varianty vznikly zajímavé okruhy, které kromě návštěvy zaniklých skláren provedou návštěvníky krajinou CHKO Žďárských vrchů. K celému programu nechybí ani tipy oběd, informace o půjčovnách kol, či upozornění na regionální produkty Vysočiny. Asi největší zajímavostí jsou exkurze do místních skláren v Karlově a Škrdlovicích. Kromě prohlídky skláren lze navštívit sklářskou galerii nebo si vyzkoušet malování na sklo.

O tom, že Vysočina nejen ctí tradice, ale také jde s dobou, vás přesvědčí další z našich TOP tipů na nejlepší dovolenou. Připravili jsme speciální program pro ty, kteří si rádi na dovolené uloví opravdu dobré selfie. Instagramová stezka vás k vysněným fotkám doslova přivede. Připravili jsme tři různé trasy a každá z nich má něco do sebe. Trasa pro pěší vás zavede po krásách údolí řeky Svratky a na skalní vyhlídky Svratecké hornatiny. Selfie z nejkrásnější vyhlídky Hraběcí stolek rozhodně získá spousty srdíček na vašem FB či instagramovém účtu. Na další den je vytipovaná dlouhá stezka pro kolo. Pokud nejste zcela zdatní, ve Víru, kde je doporučené východisko, si můžete půjčit elektrokolo v ADREX Base Camp. Kdo by nestál o selfie s Chudobínskou borovicí, pro kterou hlasovalo 47 000 Čechů v soutěži Evropský strom roku? Stezka vás ale zavede také na nádherné vyhlídky na hrad Pernštejn, nebo do restaurace Mitrovský Angus, kde můžete ochutnat steak ze skotu, který se pase na čistých loukách Vysočiny. Třetí stezka jde cestou adrenalinovou.

Více informací také najdete na www.korunavysociny.cz.

  • Facebook
  • Twitter