Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Láska a smrt. Dřina a radost z tvorby. Nejlepší studentské filmy opět v Bystřici nad Pernštejnem

/
/
/
1285 Zobrazení



Bystřice nad Pernštejnem již po třetí hostila Festival studentské tvorby Start Film. Závěr akce se nesl v duchu předávání cen nejlepším studentským snímkům za poslední rok a prodeje chaty.

Světlo světa také spatřila díla, na kterých studenti pod vedením filmových profesionálů celý týden pracovali. Došlo i na prezentace projektů mladých producentů, experimentování s filmovou formou i videoklip k hitu Láska a smrt místní kapely Paradoxx.

Od soboty 4. srpna se akreditovaným účastníkům z celé republiky věnovalo celkem devět lektorů a lektorek, kteří usilovně rozvíjeli a podporovali schopnosti studentů vyjádřit se skrze filmové umění.

Start Film 2018

Vedení mladých režisérů hraného filmu se ujal Václav Kadrnka, režisér filmu Křižáček, videoklip k písni Láska a smrt vznikal za dozoru zkušeného režiséra hudebních videí předních českých kapel Ondřeje Urbance, v experimentování s filmovým médiem podporoval studenty Ondřej Vavrečka, dokument o překonávání vlastních strachů natočila se studentkami dokumentaristka Tereza Reichová. Festival dal také příležitost budoucím tvůrcům reklam pod vedením Martina Bezoušky, storyboardů s Kurtem van der Baschem, který se podílel třeba na Star Wars nebo Jurském světě. Do tajů filmové kritiky své studenty zasvětila přední česká kritička Jindřiška Bláhová a co dělá filmový producent osvětlil Ondřej Beránek. Vzniklo celkem 31 děl, které sami studenti prezentovali ve čtvrtek 9. srpna v Kulturním domě Bystřice nad Pernštejnem.

„Je to neskutečný zážitek být svědkem zrození hotových děl, která vznikají v obrovském časovém tlaku, v omezených podmínkách a s neutuchajícím nasazením lektorů i účastníků workshopů. Vidět výsledky nočních natáčení, brzkých ranních návštěv místního koupaliště a natáčení pod vodou, skoků do kašny, rozjímání nad existencí Boha, soustředěného kreslení filmových obrazů a nikdy nekončících debat nad pojmem dramaturgie a ohledávání hranic filmové kritiky. Tímto děkuji všem lektorům a lektorkám, kteří se na letošním Start Filmu podíleli,“ komentuje 3. ročník workshopů programová vedoucí Jitka Lanšperková.

Start Film 2018

Podobně to vidí i samotní lektoři: „Někteří z mých studentů díky této události získali i okamžitou odezvu na své prezentace v podobě profesionální realizační pomoci s. Zaměření Start Film Festu na střední školy považuji za unikátní a mimořádně povedené, je velmi důležité věnovat zkušenosti a znalosti takto mladým lidem,“ říká o SFF filmový producent Ondřej Beránek. Tereza Reichová se zase loučila slovy: „Odjíždím občerstvena mladou energií. Po celou dobu bylo ve vzduchu cítit nadšení pro film, všudypřítomná snaha překročit vlastní stín a přirozená chuť si navzájem pomáhat.“

SFF také ocenil nejlepší studentské snímky ze středních a vysokých škol vzniklé v uplynulém akademickém roce. Porotci jednotlivých kategorií se stali sami lektoři či lektorky workshopů a ve všech soutěžních kategoriích udělili hlavní cenu a čestné uznání. Cenu za nejlepší vysokoškolský film předal filmový producent a zakladatel Muzea Karla Zemana Ondřej Beránek, který vedl workshop produkce. „Hlavní cenu jsme se rozhodl udělit snímku Tři režisérky Idy Ralevské z UTB ve Zlíně za originální námět, skvělé režijní vedení, herecké výkony a za kvalitní a vyváženou práci na všech úrovních filmového štábu,“ vysvětlil Ondřej Beránek.

Nejlepšími animovanými filmy ze střední školy pak podle Kurta van der Basche byly kratičký snímek Bubák Michaely Malíkové z Ostravy a digitálně animovaný film Machina Marka Sosny ze SPŠ sdělovací techniky v Praze (čestné uznání). „Je snadné se na animované filmy dívat a přehlédnout obrovský kus práce. Michaela svým filmem navíc dokázala sdělit čisté a morálně cenné poselství – náš strach lze překonat něhou a dobrotou,“ komentoval lektor storyboardingu Kurt van der Basch.

Mezi dokumenty pak exceloval ambiciózní a hravý snímek Richarda Wágnera o plnění jeho vlastního snu – stát se dabérem. „Film Rudá oceňuji za vykročení ze standardního vypravěčského rámce, vtipnou práci s filmovou řečí, promyšlenou montáž a sympatického hrdinu,“ popsala porotkyně a dokumentaristka Apolena Rychlíková.

Hlavní cenu za nejlepší středoškolský hraný film předal režisér oceňovaného díla Křižáček Václav Kadrnka tvůrci snímku Víťaszstvo Jakubovi Drobovi. „Na Jakubově filmu oceňuji neuhýbavé zobrazení velkého společenského tématu v niterném režijním pojetí,“ řekl Kadrnka.

Na festivale bylo uděleno také několik speciálních cen – Cenu za nejlepší filmovou kolekci získala Súkromná stredná umelecká škola animovanej tvorby, dvě Ceny České televize pro film Prohobitoria Filipa Kiliána a Helsinki Filipa Alex Svobody a Karolíny Brabcové. Toto tvůrčí duo také získalo Zvláštní cenu festivalu – zájezd do Londýna pro dvě osoby, kterou do soutěže věnovala CK Markéta. Celkový soupis udělených cen najdete na našem webu.

Úspěchu se také těšilo letní kino na Masarykově náměstí. Přehlídku českých filmů uplynulého roku v čele s dílem Hastrman Ondřeje Havelky mírně narušila pondělní projekce osmého dílu Hvězdných válek za účasti vzácného hosta Kurta van der Basche, který se na filmu podílel svými kresbami. Ve čtvrtek po vydatné účasti delegace k úternímu filmu Bajkeři pak završila projekce nejnovějšího českého filmu Chata na prodej za účasti režiséra Tomáše Pavlíčka. „Myslím si, že pro můj film je projekce v letním kině tou snad nejvhodnější. Večerní atmosféra venkovního promítání krásně koresponduje s druhou polovinou filmu, která se odehrává hlavně v noci,“ uvedl Pavlíček před plným náměstí Bystřičanů a Bystřičanek.

Čtvrtý ročník Festivalu studentské tvorby Start Film se uskuteční opět v Bystřici nad Pernštejnem ve dnech 3. – 9. srpna 2019.

 

  • Facebook
  • Twitter