Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kubík z Jihlavska se potýká s atrofií mozku a dětskou mozkovou obrnou. Ve třech letech nechodí, nemluví a je na plenách

/
/
/
742 Zobrazení



V Polné na Jihlavsku žijí manželé Lukáš a Lenka, kteří spolu vychovávají dvě děti. Pětiletou Julinku a Kubíka, který v červnu oslaví své třetí narozeniny. Ten se od narození potýká s kombinovaným postižením, které způsobila atrofie mozku – úbytek mozkové hmoty.

Paní Lenka rodila náhle ve 32. týdnu těhotenství císařským řezem. Na větu, kterou slyšela, když se probudila po narkóze, nikdy nezapomene: „První co mi řekli, bylo: ‚Vašeho syna převážíme do Brna, tam má větší šanci na přežití.‘ Tímto momentem začal náš nový život, prvně plný strachu, zda bude Kubík žít, následně plný neustálého boje o synův lepší a důstojnější život,“ popisuje paní Lenka chvíle, kdy se dověděla, že Kubík není zcela zdráv.

Následně byla Kubíkovi diagnostikována atrofie mozku, která způsobila dětskou mozkovou obrnu a související opoždění ve fyzickém i mentálním vývoji, celkové neprospívání a afektivní záchvaty. „Kubíkovi budou už tři roky, kvůli své diagnóze však silně zaostává za svými vrstevníky. Bohužel zatím sám nechodí, neumí mluvit a je stále na plenách,“ vysvětluje paní Lenka nesnáze, se kterými se Kubík potýká. Lehké pokroky ale dělat začíná. „I když tak nějak po svém, začíná pomalu lézt po čtyřech a zvládl postupně pár krůčků s oporou – buď naší, chodítka nebo okolo nábytku. Zjistili jsme ale, že ve stoji nemá správné postavení chodidel, tak intenzivně cvičíme Vojtovu metodu,“ dodává.

Jakub s rodinou

Intenzivní rehabilitace Kubíka ve vývoji posunují kupředu. Proto se mu je rodiče snaží dopřát v co největší míře. „Chodíme k různým specialistům, na hipoterapii, na podzim pojedeme přes pojišťovnu na měsíční pobyt do lázní a teď v květnu na pobyt hrazený námi,“ uvádí paní Lenka. V září pak Kubík nastoupí do montessori školky. To vše je v kombinaci s náročnou péči o Kubíka nákladné. Proto rodině začali pomáhat i Dobří andělé.

„Příspěvky od Dobrých andělů využíváme na doplatky léků, zaplacení soukromých lázní, rehabilitací či nákupu nutridrinků. Ty Kubík pořád potřebuje, přestože už zvládá jíst i klasickou stravu. Stále totiž málo přibývá na váze. Díky podpoře Dobrých andělů jsme také minulý rok pořídili nosící krosnu a letos polohovací sedačku na kolo. Celá rodina milujeme výlety do přírody a nyní je budeme moci konečně absolvovat všichni,“ dodává paní Lenka.

Jakub

Pokud byste se chtěli stát Dobrými anděly i vy a začít pomáhat rodinám s podobně těžkým osudem jako má malý Kubík a jeho rodina, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, nastavit trvalý příkaz a přispívat částkou, kterou si sami zvolíte. Nadace Dobrý anděl odevzdá rodinám veškeré vaše příspěvky do posledního haléře.

  • Facebook
  • Twitter