Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policie šetří podezření na stržení hnízd jiřiček v Telči

/
/
/
528 Zobrazení



S prvním červnovým dnem si bez velkých starostí bydlely v hnízdech v podloubí u jednoho z domů na historickém náměstí Telče, o dva dny později byly jiřičky obecné i jejich pět hnízd kompletně pryč. Na případ pravděpodobně úmyslně stržených a odstraněných hnízd upozornila pracovníky záchranné Stanice Pavlov Pavla Klašková, která v domě provozuje obchod.

„Dům č. 53 má krásné podloubí a v něm si každý rok jiřičky stavějí svá hnízda. Letos nasadily trochu později, ale v pondělí 24. května měly hnízda obsazená, seděly na vejcích, případně už krmily. Prvního června tam ještě hnízda byla, ale jaké bylo naše zděšení, když jsme otevírali obchod 3. června a zjistili jsme, že po hnízdech není ani památky, pouze na zemi byla hlína. Někdo je musel odstranit,“ rozhořčeně popisovala situaci dlouholetá majitelka obchodu se sklem a bižuterií v Telči a vzpomínala, že město bývalo kdysi plné vlaštovek a jiřiček.

Lidem často vadí nepořádek. Přitom se dá situace snadno vyřešit – například dřevěnou podložkou. Foto: Stanice Pavlov

Právě netolerance lidí je velkým problémem, se kterým se nejen jiřičky potýkají. A to i přesto, že odstraňování hnízd během hnízdní sezóny je nezákonné. „Myslím si, že je to naprostý hyenismus. Hnulo mi to žlučí, lidi si ničeho neváží a chovají se jako by jim všechno patřilo. Telč potřebuje turisty a hnízda byla pěknou atrakcí, mnoho lidí si je fotografovalo, hlavně cizinci,“ posteskla si Pavla Klašková. „Říká se, že jiřička si postaví hnízdo znova, ale po těchto zkušenostech to asi tak nebude, protože se už nevrátily,” doplnila.

Záchranná stanice okamžitě jednala

„Jakmile nás paní Klašková kontaktovala, spojili jsme se s našimi kontakty a situaci začali řešit. Aktuálně, po upozornění majitele nemovitosti, má případ v rukou Policie ČR. Na náměstí jsou kamery, takže by nás velmi potěšilo, kdyby se podařilo přijít na to, kdo hnízda jiřiček v době jejich hnízdění strhl a zda úmyslně,“ uvedl ředitel záchranné Stanice Pavlov Zbyšek Karafiát.

Informaci o podezření na možné úmyslné shození hnízd jiřiček už má k dispozici policie. „Ano, informaci máme a aktuálně provádíme šetření,“ potvrdila policejní mluvčí Jana Kroutilová.

V Kraji Vysočina se zástupci záchranné Stanice Pavlov ve spolupráci s kolegy z České společnosti ornitologické problematice v letech 2018 až 2020 intenzivně věnovali. „Zmapovali jsme výskyt jiřiček v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Světlé nad Sázavou a Ledči nad Sázavou. Studie z let 2019 a 2020 s vyznačenými hnízdy slouží momentálně na místních odborech životního prostředí k aktivní ochraně hnízdišť, především během rekonstrukcí, ale i při nezákonném ničení těchto hnízd,“ upřesnila Petra Hulvová ze záchranné Stanice Pavlov.

V souladu s § 5a zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny je v zájmu ochrany druhů volně žijících ptáků zakázáno úmyslné poškozování nebo ničení hnízd a vajec nebo odstraňování hnízd a úmyslné vyrušování těchto ptáků, zejména během rozmnožování a odchovu mláďat. Ten, kdo tento zákaz poruší, se vystavuje riziku uložení pokuty do výše 10 000 Kč v případě fyzické osoby nebo do výše 1 000 000 Kč v případě právnické osoby a fyzické osoby při výkonu podnikatelské činnosti (§ 87 odst. 1 písm. c) nebo § 88 odst. 1 písm. e).

  • Facebook
  • Twitter