Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kraj Vysočina vyzývá: karanténa platí pro všechny rizikové země, jejich počet roste

/
/
/
1467 Zobrazení



Nařízení o povinné karanténě platí pro všechny, kteří se vracejí ze všech rizikových oblastí, jimiž jsou především: Čína, Jižní Korea, Írán z evropských států Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Velká Británie, Norsko, Dánsko a Francie.

Seznam zemí může měnit, takže by si lidé měli ověřit, zda se nevrací z rizikové země.

„Ti, kteří se vrátili z kterékoli ze jmenovaných zemí musí zůstat automaticky ve dvoutýdenní karanténě. Po návratu domů musí telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře, který jim vystaví eNeschopenku. Během karantény je žádoucí zajistit si prostřednictvím známých nebo jinak z domova nákup a doručení potravin. V žádném případě po návratu a to ani po cestě od hranic nenavštěvujte žádné veřejné prostory s pravděpodobnou kumulací osob, ideálně už po cestě se chraňte alespoň improvizovanou rouškou,“ vyzývá Jitka Svatošocá, tisková mluvčí Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Podle hejtmana Kraje Vysočina jde o mimořádné opatření, které bude účinné pouze tehdy, pokud bude dodržováno všemi, kteří se vrací z vyjmenovaných oblastí. „Apelujeme na všechny spoluobčany vracející se z výše uvedených destinací, aby se chovali uvážlivě a zodpovědně. Jedině tak máme šanci šíření závažné infekce bránit,“ dodává Jitka Svatošová.

Třebíč nabízí pomoc osamoceným seniorům
Město Třebíč nabízí potřebným seniorům s trvalým pobytem na území města možnost zajištění nákupů základního potravinářského zboží, drogistického zboží a léků. K tomuto kroku přistoupilo vedení města v souvislosti s vyhlášením světové pandemie a stavu nouze v České republice.

Třebíč vyzývá dobrovolníky pro pomoc seniorům
V souvislosti s vyhlášením světové pandemie a stavu nouze v České republice město Třebíč nabídlo pomoc osamoceným třebíčským seniorům se zajištěním nákupů základního potravinářského a drogistického zboží a léků. Tato pomoc bude probíhat v pracovních dnech.

Třebíč vyzývá občany, aby minimalizovali cestu na úřad
V souvislosti s vyhlášenou pandemií a nouzovým stavem žádá město obyvatele a návštěvníky úřadu, aby minimalizovali osobní úřední jednání.
„Vše, co lze, pojďme společně řešit mailem, telefonicky nebo to odložme na později. Vyhněte se ve vlastním zájmu návštěvám úřadu, i poplatky umí vaše banka převést bezhotovostně,“ vyzval Třebíčany tajemník úřadu Vladimír Kazda.
„Všem poplatníkům velmi doporučujeme, aby pro tento rok upřednostnili bezhotovostní platbu a rovněž odložili cesty na úřad na dobu, kdy se situace zklidní. Věříme, že s bezhotovostní platbou seniorům, kteří tvoří převážnou část osob platících poplatek v hotovosti, rádi pomohou členové rodiny,“ doplnil tajemník.
V případě, že poplatník nezná variabilní symbol pro platbu místního poplatku, bude mu sdělen prostřednictví e-mailu nebo telefonicky pracovnicí oddělení daní a poplatků na základě e-mailové nebo telefonické žádosti poplatníka.

Aktuální informace o opatřeních v Třebíči

V Havlíčkově Brodě uzavřeli od pátku galerii
„Od pátku 13. března bude Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě do odvolání pro veřejnost uzavřena a všechny plánované akce jsou zrušeny. Jedná se o opatření v souvislosti s vládou vyhlášeným nouzovým stavem k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19.
Aktuální informace a změny budou zveřejňovány na webu galerie a Facebooku,“ uvedla Hana Nováková, ředitelka Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě.

V Telči uzavřeli některá pracoviště Národního památkového ústavu
S platností od 13. března do odvolání je knihovna a badatelna Národního památkového ústavu (NPÚ) v Telči uzavřena.
Do odvolání je pozastaven i prodej publikací z ediční činnosti NPÚ v Lannerově domě v Telči v Hradecké 6.
Knihy je možné zakoupit v e-shopu NPÚ.

Nouzový stav v Jihlavě ukazuje unikátní mapa změn
Jihlava vytvořila v návaznosti na vyhlášení nouzového stavu v České republice interaktivní mapovou aplikaci s přehledem důležitých informací o fungování všech veřejných i soukromých institucí ve městě.
Jihlava vytvořila v rámci vyhlášeného nouzového stavu v České republice interaktivní mapu, která má pomoci obyvatelům s orientací v omezených veřejných i soukromých institucích či areálech. Na webových stránkách naleznete pět map, ve kterých jsou přehledně s kontakty a poznámkami vidět restaurace, které zajišťují rozvoz jídla či polední menu pro žáky a studenty, obchodní centra a jejich konkrétní omezení, provoz MHD i současný stav jednotlivých úřadů, kulturních center, sportovišť i poskytovatelů sociálních služeb.

„V celé České republice je poprvé v historii vyhlášen nouzový stav. Na další zprávy o šíření koronaviru čeká společně se světem i celá Jihlava. Čas se zastavil, přesto život běží dál. Proto jsme pro vás vytvořili interaktivní mapu, kde najdete veškeré informace o životě v Jihlavě v nouzovém stavu. Najdete na ní školy, obchody, MHD, sportoviště i restaurace s rozvozem nebo poledním menu pro žáky a studenty. Mapu budeme při nových opatřeních aktualizovat, takže na ní vždy najdete čerstvé informace. Budeme však rádi i za vaše příspěvky. Spojme se a pomáhejme si navzájem, protože jenom tak neztratíme dobrou náladu a naději na lepší zítřky,“ uvádí na stránce primátorka města Karolína Koubová.

Mapa však neustále prochází vývojem, ke kterému se mohou přidat i samotní provozovatelé či ředitelé jednotlivých institucí a areálů. Změnil se stav ve vaší provozovně? Nenašli jste na mapách vaší instituci a myslíte si, že by zde měla být? Napište na redakce@jihlava-city.cz.

Mapy nelze otevřít ve starých internetových prohlížečích jako je Internet Explorer 11 a starší, je ale plně responzivní pro přenosná zařízení, jako jsou mobilní telefony a tablety.

  • Facebook
  • Twitter