Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Koordinátorka Tříkrálové sbírky na Žďársku: „Těší mě, že náš tříkrálový tým rozšířily nové tváře.“

/
/
/
686 Zobrazení



Po pěti letech se do tříkrálové koordinátorské role na Žďársku vrací po mateřské pauze Michaela Kuchtová, která na pozici působila v letech 2006 až 2014. Prozradila, jak vnímá letošní jubilejní dvacátý ročník, jaké jsou její počáteční pocity a co vzkazuje všem, kteří se do sbírky zapojují?

Michaelo, vítáme Vás znovu po pěti letech ve funkci koordinátorky Tříkrálové sbírky. S jakými pocity vstupujete do startu této největší sbírkové kampaně Charity Česká republika?
Pocity jsou smíšené. Cítím obrovskou zodpovědnost za uspořádání takto veliké sbírky, která vyžaduje hodně energie. Asi si dovedete představit, že se radost z práce střídá s únavou. Naštěstí mám k ruce po celém okrese skvělé lidi, kteří mi dodávají elán a pomáhají sbírku zorganizovat.

Za dobu Vaší mateřské a rodičovské dovolené došlo určitě k posunům při organizaci sbírky. Jaké kroky Vám udělaly radost, případně způsobily i nějakou starost?
Naštěstí došlo především k pozitivním změnám. Každá koordinátorka sbírky, která na mé pozici v době mé rodičovské působila, zanechala svou stopu, která přispěla k posunutí sbírky. Musím říci, že mě potěšilo nejen rozšíření sbírky do některých dalších lokalit, ale i rozběhnutí děkovných akcí pro koledníky a došití kostýmů pro koledníky. Během pěti let se okres organizačně rozdrobil. Proto jsem ráda, že při rozvozu sbírky mi trochu pomáhá kolega Vladimír Učeň. Rozdrobení okresu však zapříčinilo i to, že se bohužel už nemohu setkat osobně se všemi svými asistenty, ale nastalá situace tento krok již vyžadovala.

Jak jste zmínila, pro koledníky už několikátým rokem pořádáte děkovné akce. Určitě jsou za Vaše odměny rádi a určitě je to i dobrá motivace pro další ročník Tříkrálové sbírky. Jaké dárečky jste pro ně připravili letos?
I v letošním roční ročníku sbírky jsme rádi, že můžeme našim koledníkům poděkovat nejen slovem, ale také akcemi různého druhu. V posledních letech se snažíme podpořit lokální akce pro koledníky, které vychází nejen z možností dané lokality a jsou přístupné na základě pravidel a domluvy s místními asistenty sbírky. Ráda bych zmínila alespoň tyto akce: kino pro koledníky 19. ledna ve Velkém Meziříčí, 26. ledna v Jimramově, 29. ledna 2020 ve Žďáře nad Sázavou, dále pak zvýhodněné vstupy do Ski areálu Jimramov, volný vstup Wellness Kuřim.
Během sbírky se snažíme poděkovat nejen našim koledníkům, ale také dárcům. Připravujeme tradiční Tříkrálový koncert, který se odehraje v neděli 12. ledna v kostele sv. Kunhuty v Novém Městě na Moravě od 17.00. Na čtrnáctém ročníku koncertu vystoupí SONK – Smyčcový orchestr Něhoslava Kyjovského při ZUŠ Bystřice n. P. a komorní sbor ALTER EGO Bystřice nad Pernštejnem, C – VOX – komorní sbor Žďár nad Sázavou. Koledníky vysíláme také na požehnání do Brna, které se uskutečnilo na Petrově 2. ledna 2020. Tradičně se uskuteční i Tříkrálový koncert v Brně, který se bude živě přenášet z Městského divadla v Brně 5. ledna 2020 od 18.00 na ČT 1.

Před svátky jste navštívili všech 75 asistentů, kteří jsou Vám během sbírky k dispozici, abyste jim předali materiál potřebný k organizaci sbírky. Jaká ta setkání byla?
Velmi mě potěšilo, že po pěti letech na mateřské dovolené mé cesty vedly ve většině ke stejným asistentům jako dříve. Jsou to skvělí lidé, kteří jsou aktivní ve svém okolí a hodně zaneprázdnění, ale přesto si najdou čas a chuť uspořádat Tříkrálovou sbírku. A věřte, že někdy královské povinnosti dovedou nejen potěšit, ale také pořádně zaneprázdnit. Za jejich stabilní pomoc jsem moc vděčná a neberu ji za samozřejmou. Během prvního setkání jsem nepotkávala jenom staré známé tváře, ale také nové lidi, kteří tak rozšířili náš královský tým. I to mě velmi potěšilo.

V terénu celého okresu je opět připraveno přibližně 2 200 koledníků. Pokud by se chtěl ještě někdo zapojit do vašeho královského týmu, jak se vám může ozvat?
Je to jednoduché. Zájemce vyhledá ve své lokalitě asistenta Tříkrálové sbírky, tedy člověka, který sbírku organizuje. Asistent se s Vámi domluví na tom, jak se můžete do koledování zapojit. Pokud neznáte asistenta sbírky ve vaší lokalitě, stačí zavolat na můj telefon 777 755 444. Pokusím se poradit. A co je k tříkrálové koledě potřeba? Dobré srdce, čestnost a ochotu věnovat koledování svůj čas a energii. Pokud jste takový, neváhejte nám pomoci.

A co ti, kteří by rádi do Tříkrálové sbírky přispěli, ale bohužel je tříkrálová skupinka v regionu nemohla navštívit?
Pokud chcete přispět na Tříkrálovou sbírku a koledníci vás doma nezastihli, můžete poslat peníze na účet 66008822/0800 (var. symbol 777) u České spořitelny či zanést finanční prostředky na Správu Oblastní charity Žďár nad Sázavou na Horní 22 ve Žďáře nad Sázavou ve všední dny od 8.00 do 15.30, kde je pro vás připravena zapečetěná kasička.

A závěrem, Michaelo, máte nějaký vzkaz či přání do tříkrálového startu?
Všem koledníkům přeji, aby jim koledování přineslo drobné radosti do duše a sladkost do pusy. Dárcům, ať králové přinesou příjemný pocit z darování? a požehnání K+M+B+ 2020 nejen nápisem na dveře jejich domu. Dovolte mi tímto závěrem poděkovat všem lidem a organizacím, které Tříkrálovou sbírku jakýmkoliv způsobem podporují.

  • Facebook
  • Twitter