Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Koňské kosti v masovém hrobě výzkumníci v Brodě nečekali

/
/
/
848 Zobrazení



Archeology v Havlíčkově Brodě, kteří provádějí archeologický průzkum v sousedství kostela Nanebevzetí Panny Marie, překvapil nález rozsáhlé sbírky keramiky, nečekaných budov a 1,5 metru širokého fragmentu hradby.

Keramika nalezená v parku Budoucnost se datuje od 14. do 17. století. Z doby vlády Rudolfa II. se našel soubor tzv. berounského zboží. Jedná se o barevně glazovanou keramiku s nepravidelnými vzory, která přibližovala prostředí vyšší třídy té střední, což nasvědčuje čilým obchodním kontaktům. Neobvyklým nálezem byly také oblouky a zdi budov vedle kostela, u kterých se zatím neví, k čemu sloužily. Mezi kostelem a farou, tehdejší komendou řádu německých rytířů, se také našla kamenná dlážděná stezka, která místní lidé používali, ale dosud nikdo nevěděl o její existenci.

„Lidské ostatky jsme na zrušeném hřbitově očekávali. Překvapila nás jen uříznutá nejspíš koňská noha v jednom z masových hrobů, které nejspíš souvisí s dávnými masakry v Havlíčkově Brodě,“ zmínil archeolog Jan Vizner, který vede zdejší archeologický výzkum. „Rádi bychom ukončili práce do přelomu srpna a září, abychom nebrzdili stavbu,“ dodal. Když se totiž najde něco důležitého, musí archeologové pokračovat ve své práci i v případě, že jejich objevy pak zůstanou pohřbeny pod zemí.

Podle slov místostarosty Havlíčkova Brodu Libora Honzárka bylo staveniště předáno v jarních měsících. „Vlastní práce začaly úpravou břehu na pravé straně rybníka, rozřezáváním stromů a úpravami terénu zejména v této oblasti,“ sdělil. Na začátku prázdnin započali výzkumníci vykopávat některé artefakty stavebních objektů ze starší doby budování města. Nejprve archeologové kontrolovali zásahy stavby a pak zahájili plošný terénní výzkum.

Autorka je absolventkou Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2022

Úvodní foto: Adéla Vašíčková, absolventka Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2022

  • Facebook
  • Twitter