Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kniha unikátních obrazů na veletrhu v Brodě: jak vypadala česká města před staletími?

/
/
/
1473 Zobrazení



Jeho obrazy jsou unikátní – část z nich dokonce v minulosti ještě žádní lidé neviděli. Teď jsou díla Jana Antonína Venuta vystavená v havlíčkobrodské galerii. A nově si je možné je prohlédnout taky v knize, kterou si můžou koupit návštěvníci Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě.

V polovině osmnáctého století se zdálo, že rodák z Jevišovic u Znojma život stráví jako církevní hodnostář. V různých funkcích působil třeba v Olomouci nebo v Jimramově. Nedlouho po roce 1770 však ve Venutově životě nastala náhlá změna.

Tehdy přesídlil do Hradce Králové, kde působil jako kanovník. Začal se však věnovat novému koníčku – začal objíždět česká, moravská i rakouská města a maloval je – a to i přesto, že pravděpodobně neměl žádné malířské vzdělání.

Venuto se věnoval výhradně takzvaným vedutám – geograficky přesně tedy ztvárňoval dobovou podobu měst. Jeho díla však dlouho zůstala zapomenuta. Většina z nich po roce 1833 skončila v Rakouské národní knihovně.

Některé z Venutových obrazů se sice čas od času objevovaly na různých výstavách, až letos na podzim ale galerie v Havlíčkově Brodě připravila výstavu věnovanou takřka výhradně Venutovým vedutám. Příchozí na ní můžou vidět třeba, jak vypadal Herálec nebo Lipnice nad Sázavou na přelomu 18. a 19. století.

A knihu s 398 Venutovými kresbami si teď lidé můžou koupit také na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě. „Požádali jsme Elisabeth Zeilingerovou z Rakouské národní knihovny, aby do knihy napsala kapitolu, která Venutovo dílo přiblíží českým čtenářům,“ řekl jeden z autorů nové publikace Aleš Veselý.

Výstavu Venutových obrazů můžou zájemci zhlédnout v havlíčkobrodské galerii až do 21. října.

Foto: Galerie Havlíčkův Brod

  • Facebook
  • Twitter