Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kniha o zemi, která skryla své úsměvy, vyšla v Havlíčkově Brodě

/
/
/
1241 Zobrazení



Jubilejní třicátý Podzimní knižní veletrh, který měl proběhnout v pátek 23. a v sobotu 24. října v KD Ostrov v Havlíčkově Brodě, se neuskuteční. Jeho součástí mělo být představení a křest knihy Země skrytých úsměvů. Nakonec se kniha stala náhradou a malou útěchou za neuskutečněnou akci.

Kniha obsahuje tři desítky povídek současných českých spisovatelů, kteří se alespoň jednou objevili na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě a četli tam ze svých knih. Na čtenáře tak čeká mimo jiné povídka Aleny Mornštajnové, Miloše Urbana, Kateřiny Tučkové, Aleše Palána, Biancy Bellové, Jiřího Padevěta, Viktorie Hanišové, Michala Viewegha a dalších, ale také tři texty autorů už nežijících, jakým byl Jiří Stránský, Ludvík Vaculík a Fin Arto Paasilinny. Tedy autoři s veletrhem a její ředitelkou Markétou Hejkalovou spřízněni.
„Knihu jsem začala chystat hned po loňském veletrhu. Ten letošní měl být 30. jubilejní a já jsem chtěla dát vystavovatelům i návštěvníkům něco jiného než deštník, hrneček nebo tužku, jaké se při podobných příležitostech dávají, a rozhodla jsem se, že vydám knihu povídek přímo k veletrhu.
Měla se jmenovat Země úsměvů, stejně jako mělo znít motto 30. veletrhu, což bylo míněno doslovně i trošku ironicky. Když jsem ale na jaře knihu redigovala, uvědomila jsem si, že za rouškami nejsou úsměvy vidět, takže název se změnil na Země skrytých úsměvů, a stejně mělo znít i motto veletrhu, který se ale nakonec nemůže konat,“ vysvětluje okolnosti vzniku vydání knížky Markéta Hejkalová, podle níž nebylo důležité, nakolik budou v knize zastoupeny autorky ženy či autoři muži. „Vlastně ani nevím, jestli je v knize víc autorek nebo autorů, až teď vidím, že autorů, autorek je jenom jedenáct, ale to nepovažuju vůbec za důležité,“ dodává ředitelka veletrhu.
Podle jejích slov autory neomezovala tematicky, povídky nemusely mít souvislost s veletrhem, Havlíčkovým Brodem ani Vysočinou, ani žánrově. Čtenáři tam najdou povídky humoristické, vzpomínkové texty, detektivní příběhy, milostné a vztahové. „Kniha vlastně kopíruje veletržní princip, je to oslava pestrosti a mnohohlasu. Jediným omezením byl rozsah, který jsem stanovila přibližně od jedné po přibližně deset normostran a termín dodání do 29. února 2020 (narozeniny Markéty Hejkalové, pozn. redakce).
První povídku poslal Jiří Kratochvil, jmenuje se Vrun. „Je to magický mrazivý příběh o ožívání přízraků minulosti. Hodně mě oslovila povídka Miloše Doležala Rudá Rána, která se odehrává na Vysočině, líbila se mi kratičká, ale skvělá povídka Aleny Mornštajnové Duch babičky Terezky… ale takhle bych mohla jmenovat všechny, všechny jsou skvělé. A snad se někomu zalíbí i moje vlastní povídka Třicáté jméno,“ prozrazuje Markéta Hejkalová, na co se mohou budoucí majitelé knížky těšit.

Obálka knihy Země skrytých úsměvů, archiv nakladatelství Hejkal

Autorem ilustrace na obálku je Jiří Slíva, knihu graficky upravila Magda Fišerová a redigovala ji Markéta Hejkalová, která na reakce čtenářů a kritiků teprve čeká. „Zatím vyšla jen jedna malá (a kladná) recenze v Salonu, autorům knihu rozesílám. Vesměs byli smutní, všichni jsme se těšili, jak knihu na veletrhu pokřtíme a oslavíme se vší parádou, ale nedá se nic dělat. Doufám, že se kniha bude líbit nejenom kritikům a autorům, ale hlavně čtenářům… a na oslavy snad později také dojde,“ uzavírá spisovatelka, překladatelka a ředitelka Podzimního knižního veletrhu v jedné osobě, Markéta Hejkalová, která už nyní covidu navzdory připravuje jednatřicátý ročník oblíbené akce, která se uskuteční v pátek 15. a v sobotu 16. října 2021 v Havlíčkově Brodě.

Více o knize na: www.hejkal.cz.

  • Facebook
  • Twitter