Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Každá koruna v Tříkrálové sbírce na Jihlavsku pomůže

/
/
/
263 Zobrazení



Kolednické skupinky Tří králů budou moct potkat obyvatelé Vysočiny v ulicích či je přivítat ve svých domovech už po dvacáté čtvrté, tentokrát v termínu od 1. do 14. ledna. Oblastní charita Jihlava se zapojí do největší dobrovolnické sbírky s více než tisíci koledníky a lidé budou moci přispět do 470 úředně zapečetěných pokladniček s logem Charity Česká republika.

„Tříkrálová sbírka oslaví příští rok čtvrtstoletí, a přesto neztrácí na svém významu. Zvláště v této složité době vybrané peníze smysluplně pomáhají lidem, kteří se ocitli v nelehké životní situaci,“ popisuje důležitost tradiční lednové sbírky Roman Mezlík, hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky za jihlavskou charitu. Loňský výtěžek činil 2 598 277 Kč.
Lidé na Jihlavsku a Dačicku, kde působí Oblastní charita Jihlava a zároveň zde realizuje Tříkrálovou sbírku, budou moci podpořit hned sedm záměrů pomoci:
• Stavební úpravy nízkoprahového zařízení pro děti a mládež ZASTÁVka v Telči.
• Podpora investičního záměru rekonstrukce budovy, kde sídlí domácí hospic Bárka a odlehčovací služba Adapta. Přizpůsobení prostoru pro rozšiřující se multidisciplinární tým služby Bárka. Rekonstrukce budovy včetně zahrady dle potřeb cílové skupiny odlehčovací služby Adapta.
• Nákup budovy a rekonstrukce Centra U Větrníku, kde sídlí služby: Kontaktní centrum, Adiktologická ambulance a Poradna pro nelátkové závislosti.
• Příspěvek na úhradu části provozních nákladů služby Charitní záchranné sítě, určené pro lidi v nouzi.
• Zajištění materiálu a provozních nákladů střediska Dobrovolnické centrum.
• Zajištění materiální pomoci (hygienické a domácí potřeby, oblečení) a potravin pro lidi v nouzi.
• Pomoc jednotlivcům či rodinám v nouzi, způsobené např. živelní pohromou, autonehodou nebo jiným neštěstím, úrazem nebo vážným onemocněním, zdravotním postižením, nízkým příjmem, ztrátou člena rodiny.

Moderní možností, jak přispět do Tříkrálové sbírky, je stále více využívaná online pokladnička na webu. Lidé si na zmíněném webu poslechnou klipovou podobu koledy a pak mají možnost zvolit si částku, kterou chtějí přispět. Přispívat lze celý rok. „Důležité je v druhém kroku platební brány uvést PSČ, název obce či města odkud dárce je, nebo uvést Oblastní charitu Jihlava. Touto specifikací bude zaručeno, že darované peníze pomůžou v místě, kde dárci žijí,“ upřesňuje instrukce k online kasičce Roman Mezlík. Jako poděkování si můžou dárci stáhnout charitní přání, kalendářík a samolepku.

Tříkrálová sbírka zahajuje v Jihlavě už tradičně koledováním pracovníku Oblastní charity Jihlava na radě města Jihlavy a Kraje Vysočina.
Doprovodnými akcemi letošní Tříkrálové sbírky budou v Jihlavě:
• Tříkrálový koncert 5. ledna 2024 v 16.30 v kostele sv. Jakuba. Pořádá ZUŠ Jihlava.
• Tříkrálový svařák 10. ledna 2024 od 14.00 do 17.00 na Masarykově náměstí v Jihlavě.

Návštěvníci obou akcí mohou přispět do pokladniček Tří králů, přičemž odměnou jim bude kulturní zážitek nebo lahodný svařák či punč.
Tříkrálová sbírka je i v roce 2021 symbolem spojení dvou významů. Jednak se jedná o společenskou událost, která přináší poselství o narození Spasitele. Koledníci zpívají koledy, přeji vše dobré a přinášejí požehnání lidským obydlím, ale také jde o velmi důležitou dobrovolnou sbírku, kde doslova každá koruna pomůže.

  • Facebook
  • Twitter