Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kapří den láká v Jihlavě na obří komiksový videomapping

/
/
/
1295 Zobrazení



V sobotu 2. dubna se v Jihlavě odehraje Kapří den, nová městská slavnost připomínající slavnou obranu města z roku 1402. Na programu jsou venkovní hry pro malé i velké, jarmark s předváděním řemesel, divadelní představení s loutkami v nadživotní velikosti a hlavně velký komiksový videomapping, který připomene tuto historickou událost.

Jihlavský Park Gustava Mahlera a okolí Brány Matky Boží ožije v sobotu 2. dubna Kapřím dnem, zapomenutou tradicí, při které Jihlavané vzdávali dík za záchranu města před útokem loupeživých rytířů z roku 1402. Stateční obránci byli odměňováni sedmi groši a kaprem a tím vznikla tradice Kapřího dne.
Program odstartuje v 10.00 taškařice loutek v nadživotní velikosti z dílny divadla TEJP a bude pokračovat po celý den až do 18:00 venkovními hrami v Parku Gustava Mahlera, jarmarkem s předváděním řemesel, divadelními představeními v odpočinkové zóně na parkánu Brány Matky Boží a komentovanými procházkami po místech, kde k přepadení Jihlavy došlo.

Ochutnejte rybí speciality
Do Kapřího dne se zapojují i místní restaurace a chystají nejen rybí speciality Jihlavské bistro Zverimex nabídne rybí polévku, fish burger a gravlaxe, čerstvého lososa nakládaného v kopru. Nově otevřená Rybárna U Brány nabídne kapří řízky, smaženého pstruha ale i živé pstruhy a kapry. Speciální rybí menu chystají i v bistru BauBau.
Všechny provozovny navíc chystají i kapří hranolky, takže bude probíhat neoficiální soutěž o nejlepší kapří hranolku.
Brána Jihlavy, příspěvková organizace Statutárního města Jihlava.

Ve venkovních hrách můžete vyhrát kapra
Kapří den je první akcí, kterou pořádá příspěvková organizace Brána Jihlavy. „Chtěli jsme Kapří den pojmout jinak než jen jako historickou slavnost. Proto jsme přichystali sportovní turnaj a venkovní hry, inspirované touto událostí, kterých se může zúčastnit úplně každý a zažít si jaké to asi bylo být obráncem Jihlavy,” říká za realizační tým Lenka Kremláčková, vedoucí produkce v organizaci Brána Jihlavy.

Ve venkovních hrách mohou soutěžit všichni účastníci akce bez ohledu na věk. „Budeme zdolávat hradby, běhat po krkolomných lávkách, střílet z luků a kuší, utkávat se jako rytíři na dřevce a lovit kapry. Každou hodinu budeme losovat dva účastníky, kteří si jako odměnu odnesou velkého plyšového kapra,” prozrazuje Lenka Kremláčková a dodává: „Toho největšího kapra a další ceny ale získá pouze vítězný tým finálového turnaje, který se odehraje od 15.00 do 18.00.” Zájemci o turnaj mohou sestavit až čtyřčlenný tým a přihlásit se na mailu: produkce@branajihlavy.cz.

Videomapping na třech místech
Večerní program odstartuje v 18:00 koncert kapely Funkin’ Your Soul, po kterém bude následovat vyvrcholení celého Kapřího dne v podobě velkého komiksového videomappingu, který odvypráví celý příběh přepadení Jihlavy. Ten bude ve smyčce promítaný na třech místech, v Parku Gustava Mahlera, na Minoritském náměstí a za Bránou Matky Boží, takže ukáže nejen, co se tehdy v roce 1402 stalo, ale také přímo kde se to stalo.

Více informací najdete www.dojihlavy.cz.

  • Facebook
  • Twitter