Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jubilejní čtyřicátý ročník Zámeckého vrchu ovládl Jiří Špalek

/
/
/
777 Zobrazení



V netradičním termínu, za to už po čtyřicáté. MANN-FILTER Zámecký vrch 2021 začal za slunného rána v sobotu 10. července tréninkovými jízdami. I přestože se letos tradiční závod nevešel do kalendáře Mistroství České republiky, konkurence se sjela obrovská a diváci se mohli těšit na skvělé výkony všech jezdců startovního pole.

Do bojů v rámci seriálu Mezinárodních závodů automobilů do vrchu Maverick Hill Climb Czech 2021 zasáhlo v sobotu celkem 143 závodníků a závodnic. Už dopolední zkušební jízdy naznačily rozložení sil a ukázaly dva hlavní favority na celkové prvenství. Mezi ně se zařadili vítěz tréninku a tradiční účastník klání Jiří Špalek s Normou M20F Evo a několikanásobný vítěz Zámeckého vrchu, takřka domácí jezdec pocházející z Okříšek, David Komárek s McLarenem F1 Evo.
Slunce opalovalo všechny přítomné diváky, jejichž počet se na odpolední souboj s časem mnohonásobně zvýšil, asfalt se ohříval a jezdci se potili uvnitř aut v kombinézách. První soutěžní jízdy byly zahájeny po jedné hodině odpolední. Průběh klání plynul nezvykle dobře, jelikož diváci kolem trati neviděli žádnou vážnější nehodu, jež by na delší dobu přibrzdila časový harmonogram. Po čtyřech hodinách závodění, o půl šesté, jsme už znali konečné výsledky. V součtu dvou jízd zvítězil Jiří Špalek před Davidem Komárkem velmi malým rozdílem 0,69 sekundy. S nevelkou ztrátou 1,67 sekundy následoval na třetím místě Rakušan Andreas Stollnberger se svojí formulí Dallara 302. Domácí favorit Marek Rybníček, závodící v novém stroji KTM X-BOW, obsadil sedmou pozici. Nejrychlejší ženou Zámeckého vrchu se stala už tradičně Kristýna Fillová řídící Mitsubishi, avšak nebezpečně na paty jí šlapala Tereza Machová v Normě M20 F.
Hlavní program sobotního dne sice skončil, byla ale ještě naplánována večerní oslava jubilejního ročníku. V deset hodin odpálili před místní rekonstruovanou sokolovnou slavnostní ohňostroj ke kulatému výročí čtyřicetileté historie místního závodu do vrchu.


V neděli se účastníci probudili do přívětivější podmínek. Slunce zůstalo za mraky až téměř do jedenácté hodiny, kdy se začala obloha rozjasňovat. Dopolední trénink si tentokrát podmanil David Komárek pronásledovaný Jiřím Špalkem v těsném závěsu. Opět se schylovalo k úžasné bitvě. Po slavnostním zahájení se začalo od půl druhé závodit, opět s mraky nad tratí.
Neskutečný souboj o vítězství pro sebe stejně jako v sobotu ukořistil Jiří Špalek. V první jízdě zajel nejrychlejší čas víkendu 56,64 sekundy. David Komárek se snažil ze svého auta vyždímat to nejlepší, i tak ale na trati dlouhé 2030 metrů ztratil na vítěze 0,71 sekundy. Pódium doplnil Andrea Stollnberger, takže diváci mohli vidět stejné obsazení jako den předtím. Marek Rybníček držel výkonnost po celou dobu závodu a z neděle si odnáší osmé místo. Mezi ženami potvrdila tréninkovou formu Tereza Machová. Její boj s Kristýnou Fillovou byl na bázi duelu Špalek-Komárek a časový rozdíl činil pouhých 0,55 sekundy.

Stupně vítězů ze soboty (stejné obsazení i v neděli): David Komárek – Jiří Špalek – Andreas Stollnberger


Víkend plný krásných bitev na trati, vyzdobených speciálů a vydařeného počasí si museli užít nejenom příznivci automobilových závodů. Teď už nezbývá nic jiného než si počkat na 41. ročník Zámeckého vrchu, který se uskuteční příští rok, třeba i ve svém typickém květnovém termínu.

Úvodní foto: Druhý muž závodů David Komárek ve svém McLarenu

  • Facebook
  • Twitter