Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jiří Brodina se představuje v jihlavském muzeu

/
/
/
803 Zobrazení



Výstavu obrazů malíře Jiřího Brodiny zahájí ve čtvrtek 6. srpna v 17.00 v prostoru muzejních arkád Muzea Vysočiny Jihlava vernisáž, expozice bude přístupná do 4. října.

„Na vrcholné léto a začátek podzimu jsme připravili výstavu obrazů českého malíře Jiřího Brodiny, žijícího na úpatí Brdů ve Všeradicích, mezi Dobříší a Berounem.
Jiří Brodina je malíř, který svými obrazy dokáže oslovit vnímavou duši člověka. Na jeho plátnech naleznete podivné postavy z bájného světa, zemité barvy podbrdské krajiny, hvězdné nebe i kouzlo a sílu severního moře.
V počátcích tvorby inspiroval Jiřího Brodinu zejména Jan Zrzavý a později i Jiří Trnka. Ze zahraničních výtvarníků jej silně oslovila tvorba belgického surrealistického malíře Renné Magritte, také amerického malíře lotyšského původu Marka Rothko a britského figurativního malíře Francise Bacona.
V průběhu dlouholeté tvorby měl řadu barevných období. Například jednoznačně období modré barvy, v němž vznikaly například jeho obrazy s dámami. V současnosti pracuje se zemitými barvami, s umbrou a sienou, do nichž někdy vkládá jásavější barvy. Technikou maleb z barevných skvrn nás přivádí do světa pomíjivé imprese, která v nás však dokáže zanechat trvalé stopy dojmů z tvorby umělce,“ popisuje Pavel Bezděčka z jihlavského muzea.

  • Facebook
  • Twitter