Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavští studenti stávkovali za klima

/
/
/
605 Zobrazení



Demonstrace za klima na Masarykově náměstí v Jihlavě se v pátek 25. října zúčastnilo na pět desítek studentů a jejich podporovatelů. Celorepublikový motiv stávky byl požadavek zavření uhelné elektrárny Počerady, jihlavští organizátoři zdůrazňovali také problém emisí Kronospanu.

Celá akce začala ve dvanáct hodin na prostranství před Gymnáziem Jihlava. „Účelem stávky bylo upozornit politiky na to, že selhávají v řešení klimatické změny a měli by začít jednat. Účastníky skandovali hesla jako Použij hlavu Jihlavo, Za klima, za budoucnost nebo Ropa, uhlí, plyn – patří do dějin a vydali se na náměstí. Tam zaznělo pět proslovu a účastníci šli průvodem opět ke gymnáziu,“ popsal Áron Tkadleček, jeden z pořadatelů akce.

V pátek se stávkovalo také zhruba v desítce dalších českých měst. „Celostátní stávka se zaměřena na elektrárnu Počerady – největší uhelnou elektrárnu v ČR, která kromě mnoha jedovatých látek, produkuje také nejvíce emisí skleníkových plynů u nás. Aktuální vlastník elektrárny – ČEZ – ji místo uzavření plánuje prodat uhlobaronovi Tykačovi a jeho korporaci SEVEN, která by ji provozovala dalších 30 let. Studenti vyzvali vládu, aby dohlédla na to, že se elektrárna Počerady uzavře,“ dodal Áron Tkadleček.

Problém uhlí byl tématizováno ve více proslovech. Podle Jana Poláška z hnutí Limity jsme my je spalování uhlí zodpovědné za polovinu všech emisí skleníkových plynů. „Čeští politici však tento problém neřeší, udělují výjimky uhelným elektrárnám a rozšiřují těžbu uhlí. Měli by zajistit spravedlivý přechod na obnovitelné zdroje,“ uvádí Jan Polášek.

Jeden z proslovů přednesl i Luboš Slovák za Mezinárodní festival dokumentárních filmů. „MFDF podniká mnoho opatření pro ekologický provoz, například vypustil z občerstvení maso nebo podporuje zahraniční hosty v tom, aby jezdili na festival vlakem místo letadla. Zároveň však MFDF čelí ze strany stávkujících ostré kritice, neboť jej sponzoruje Kronospan – patrně největší lokální zdroj emisí skleníkových plynů, “ dodal Luboš Slovák.

„Kronospan, kromě toho, že je největší producent rakovinotvorných látek v ČR, vypouští do ovzduší stovky tisíc tun oxidu uhličitého ročně, čímž výrazně přispívá ke změně klimatu. Abychom se vyhnuli nebezpečnému oteplení o více než 1.5 stupně Celsia, musí emise skleníkových plynů začít prudce klesat. Jihlavští politici by proto měli dohlédnout na to, aby se Kronospan co nejdříve uzavřel,“ uzavřel Áron Tkadleček.

Stávku organizovali současní a také bývali studenti Gymnázia Jihlava. Kromě studentů se ke stávce připojili i další místní lidé.

  • Facebook
  • Twitter