Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavský magistrát představuje ve výlohách v centru hlavní investice města

/
/
/
420 Zobrazení



Magistrát Jihlavy si pronajal na prezentaci investičních záměrů výlohy směrem k hornímu Masarykovu náměstí v přízemí obchodního domu PRIOR. V současné době prezentuje první etapu revitalizace náměstí, a to právě probíhající výsadbu stromů. Zároveň jsou na náměstí už na léto připraveny lavičky, letos nově natřené.

Lidé procházející kolem staveniště na horním Masarykově náměstí se tak mohou jenom o pár metrů dále dozvědět podrobnosti jak k této akci, tak k celé revitalizaci Masarykova náměstí. Nové výlohy mají zpříjemnit i pohled na obchodní dům, jejich vzhled je výsledkem práce týmu zaměstnanců Útvaru městského architekta (ÚMA) a Kanceláře tajemníka jihlavského magistrátu.

„Výlohy byly dlouhodobě prázdné a začínaly vypadat docela nevábně – flekaté koberce, zažloutlé stěny, celkově byly kóje ve špatném stavu. My to v podstatě jen nechali vymalovat a dát tam nové koberce, informace jsou na zavěšených panelech, osobně se mi líbí také nápad se zrcadlem, které ukazuje aktuální situaci. Kolemjdoucí navíc informace zaujaly už při jejich instalaci, zastavovali se tam a debatovali nad budoucí podobou náměstí,“ uvedl Filip Kochan z ÚMA, který pracuje na odstranění vizuálního smogu z veřejných prostranství ve městě.

V budoucnu by se ve výlohách měly prezentovat další záměry města, například revitalizace táborové základny Hájenka u Brtnice, územní studie v lokalitách Handlovy Dvory, Hruškové Dvory a okolí nákupního centra Aventin, masterplan Jihlava-Jih, revitalizace okolí základní školy E. Rošického, Centrální dopravní terminál, rekonstrukce domu Masarykovo náměstí 21, mapa pozemků pro investory a další.

Nově natřené lavičky

Na Masarykově náměstí si mohou kolemjdoucí všimnout ještě jedné novinky a to jsou nově natřené lázeňské lavičky. Změna nátěru z bílého na antracit u kovové podnože a na lazuru se vzhledem přírodního dřeva u sedáků proběhla za spolupráce ÚMA se zástupci majetkového odboru, kteří mají městský mobiliář ve správě.

„Původní bílý nátěr se ukázal jako nepraktický s ohledem na znečištění i oděrky v průběhu sezóny. Výhledově by v případě obnovy nátěru na všech lavičkách daného typu měl být uplatňován tento nově zvolený,“ uvedla Lucie Poláčková z ÚMA. „Hlavním plusem je kromě vzhledu i dobrá následná údržba – lazura se přetírá lépe než bílá barva, je navíc paropropustná, takže dřevo sedáku a opěrek nebude trpět jako dosud,“ doplnil městský technik Aleš Zabloudil z Majetkového odboru.

Po Jihlavě je celkem 80 lázeňských laviček, a to na Masarykově náměstí a některých zastávkách MHD. Zatím je natřeno přibližně 40 kusů laviček, postupně se však takto obnoví všechny. Oprava jedné lavičky stojí 3 500 Kč bez DPH a zajišťuje ji společnost Pozemní stavby, s. r. o.

Město v současné době zpracovává Manuál designu mobiliáře a povrchů města Jihlavy, který stanoví typový, materiálový a tvarový rámec nejen pro nově pořizované lavičky ve městě, ale i ostatní druhy mobiliáře. V budoucnu bude sloužit jako podklad při realizaci záměru postupné kultivace veřejného prostoru města Jihlavy.

  • Facebook
  • Twitter