Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavská umělecká škola je centrem vzdělání pro celou Vysočinu

/
/
/
385 Zobrazení



Veřejné představení klavírního křídla, které získala Základní umělecké školy (ZUŠ) v Jihlavě v minulém roce, se uskuteční ve středu 1. února v koncertním sále školy. Na dárek ke stým narozeninám, které škola oslaví v roce 2024, se složili zřizovatel školy – statutární město Jihlava a soukromí dárci – většinou rodiče zdejších žáků. Klavírní křídlo stálo za 4 721 000 korun.

Část byla financována také z úspor školy. Jako první jej při listopadovém slavnostním křtu veřejně rozezněla mladá klavíristka a žačka ZUŠ Alžběta Nikiforová a po ní vystoupil se svým recitálem přední český klavírista Lukáš Klánský. A právě žáci z jihlavské ZUŠ spolu s profesionálními interprety budou těmi, kteří luxusní nástroj nejčastěji využijí. Klíč od klavíru předal zástupce firmy Steinway & Sons Petr Farkaš ředitelce školy Daně Fučíkové. Ta v rozhovoru vysvětluje význam takového nástroje pro Jihlavu – ZUŠ se stává centrem hudebního vzdělání pro celý Kraj Vysočina, zároveň se škole otevírají nové příležitosti pro spolupráci.

Co na takový dárek říkáte?
Kdy jindy si přát tak drahý dárek než ke stým narozeninám. A myslím si, že to není dárek, který bychom si nezasloužili. Díky úspěchům našich žáků bezesporu patříme mezi nejvýznamnější základní umělecké školy v České republice a své jméno si získáváme nejen soutěžními úspěchy, ale i celou řadou vlastních projektů. Naše koncerty a představení shlédnou během školního roku až tři tisíce diváků v různých jihlavských sálech. Žesťový orchestr TUTTI reprezentoval Jihlavu dokonce až ve Španělsku. Naši žáci si například díky projektu AZUŠ zahráli s českými filharmoniky. V letošním roce jsme v rámci OPEN ZUŠ měli možnost vystupovat s velkým projektem ve Valdštejnské zahradě před sídlem Senátu Parlamentu České republiky.

Z toho plyne, že škola takový nástroj naplno využije…
Samozřejmě, nyní můžeme otevřít novou etapu vzdělávání. Na celé Vysočině není takový nástroj zastoupen. Bude využíván při výuce, koncertech, pořádání interpretačních kursů, díky kterým do Jihlavy zveme nejlepší české pedagogy, dále při pořádání soutěží a dalších vlastních akcí, kterých škola třeba jen v minulém roce organizovala přes 140. Jsme domluveni také s festivalem Mahler Jihlava – Hudba tisíců na tom, že by se některé koncerty přesunuly do školy. Stejně tak adventní vystoupení či další externí koncerty by se mohly konat u nás. Tento nástroj bude sloužit veřejnosti, troufám si říct, po několik generací, a to nejen nejlepším mladým klavíristům, ale i žákům hudebních oborů z celého kraje.

Jeho stálé místo bude v koncertním sále ZUŠ?
Ano, nahradil zde staré křídlo z roku 1989, které bude nadále k dispozici v menším koncertním sále školy.

Mohla byste nový nástroj v krátkosti popsat?
Má krásné zpěvné, zvonivé a přitom nesmírně kultivované měkké tóny, pro které jsou tyto nástroje preferovány právě těmi nejuznávanějšími světovými klavíristy a najdete je v těch nejprestižnějších koncertních sálech. Přednosti nástroje jsou především v jeho rámu a hráčsky velice příjemné mechanice, měkkém zvuku a veliké interpretační univerzalitě.

Kdo nástroj vybíral?
Na výběru se podílela odborná komise složená z profesionálních hudebníků, pedagogů našeho klavírního oddělení a členů vedení školy. Křídlo bylo vybráno 16. listopadu v Hamburku z nabídky dalších osmi možných nástrojů.

Úvodní foto: Dana Fučíková byla zvolena do funkce ředitelky Základní umělecké školy v Jihlavě před dvaceti lety. Vystudovala konzervatoř a je absolventkou Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.
Za jejího působení ZUŠ zaznamenala velký rozmach a posílila svoji prestiž, například byl založen padesáti pěti členný dechový orchestr, proběhla také celková rekonstrukce školy, a vybavení školy hudebními nástroji dosáhlo špičkové úrovně. 

  • Facebook
  • Twitter