Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavě se podařilo vysoutěžit dodavatele energií na příští rok

/
/
/
504 Zobrazení



Elektřinu na vysoké napětí a plyn bude Jihlava v roce 2023 pořizovat za spotové ceny. Konečnou částku tak bude město vědět vždy až dodatečně po ukončení daného měsíce dodávky. Jihlava i jeho městské organizace mají zajištěné dodavatele elektřiny a plynu na příští rok.

Ještě během srpna a září to vypadalo, že pokud se vůbec podaří dodávky zajistit, budou náklady až trojnásobné oproti letošnímu roku. Situace se naštěstí začala uklidňovat. „Určitě pomohlo zavedení cenových stropů a snahy vlády vývoj velkoobchodních cen různými způsoby korigovat. Podle našich propočtů by nám pro rok 2023 cena dodávky elektřiny měla stoupnout o přibližně padesát procent a plynu o osmdesát procent. Bude záležet na tom, jaká bude zima a spotřeba energií, ale očekáváme nárůst nákladů mezi 70 až 100 miliony korun,“ uvedl energetik z odboru rozvoje města Jakub Schebesta.

Nepředvídatelnost trhu
Zatímco elektřinu na nízkém napětí, kam spadá například veřejné osvětlení nebo běžný provoz v budovách, má město za fixovanou cenu, elektřinu na vysoké napětí a plyn bude pořizovat za spotové ceny. „Konečnou částku tak budeme vědět vždy až dodatečně po ukončení daného měsíce dodávky. Pokud by se v roce 2023 spotové ceny pohybovaly níže, než jak byly nařízením vlády nastaveny cenové stropy, mohlo by to být výhodnější pro městský i státní rozpočet,“ upozornil energetik.

Za podmínek, na které bylo město zvyklé v minulých letech, nebylo letos prakticky možné dodavatele zajistit. Vzhledem k vysoké nepředvídatelnosti trhu jsou totiž velmi obezřetní. „Opatrný a zodpovědný přístup je vlastně v pořádku, omezuje se tím riziko, že by přestali být schopní plnit své závazky. Podmínky a ceny dodávek jsou pro nás sice nyní méně výhodné, ale to je cena nutná za jejich spolehlivost,“ vysvětlil Jakub Schebesta.

Velmi obezřetné by podle energetika měly v současnosti být i domácnosti. Aktuální nepřehledná situace, ve které se těžko orientují i odborníci, svědčí různým nepoctivým „živlům“. „Pokud u vás na dveře zaklepe zástupce se zaručeně výhodnou nabídkou, nic na místě nepodepisujte. Nemusíte, nepotřebujete to, nic vás netlačí, i když vám bude tvrdit něco jiného,“ apeluje s tím, že podomní prodej je navíc na území Jihlavy zakázaný.

Stejně tak varuje před nabídkami zaslanými e-mailem nebo poštou. „Vše si pečlivě prostudujte. Pokud nerozumíte, ptejte se nebo se s někým poraďte. A pokud už neodoláte, něco takového podepíšete a pak se vám to rozleží v hlavě, nestyďte se to přiznat a řešte to hned,“ radí Jakub Schebesta. „Na každé faktuře za energie jsou uvedené kontakty na Energetický regulační úřad, kde se ochranou spotřebitele zabývají a dokáží pomoci,“ dodal.

  • Facebook
  • Twitter