Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlava promine poplatek za ubytování a sankce za pozdní zaplacení odpadů

/
/
/
865 Zobrazení



Od 1. dubna Jihlava promine místní poplatek z pobytu, a to minimálně až do konce září 2020. Mění se také způsob placení poplatků za odpady.

Mimořádná situace si žádá mimořádná rozhodnutí. Karanténa v České republice a úplné pozastavení cestovního ruchu nechává jihlavské hotely a další ubytovací domy prázdné. Magistrát města Jihlavy se proto rozhodl jít podnikatelům naproti a využít svého práva zcela prominout místní poplatek z pobytu.

„V současné době sice až na výjimky platí zákaz poskytování ubytovacích služeb a zpravidla nedochází k naplnění podmínek pro zpoplatnění. Dá se ale očekávat, že vládní opatření zaměřená na ochranu veřejného zdraví výrazně poznamenají také poskytovatele služeb v cestovním ruchu a že ztráty ubytovatelů v regionu se budou pohybovat v řádech desítek až stovek milionů. Cílem je také snížit administrativní náročnost spojenou s poskytováním ubytování na území města,“ uvedl Jan Jaroš, vedoucí ekonomického odboru magistrátu města.

„Pokud se situace do září nevrátí do normálu, tak vlastně z tohoto rozhodnutí nevyplývají žádné právní důsledky. Pokud se ale zákaz poskytování ubytování ukončí, tak výrazně ulehčíme podnikatelům s tím, postavit se po tak dlouhé odmlce zase na nohy,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Složenky za odpady letos nečekejte
Splatnost poplatku za odpady zůstává do 30. dubna a magistrát žádá občany, aby tuto platbu provedli bezhotovostním převodem. Kdo nemá možnost zaplatit elektronicky, může na jihlavskou radnici přijít odpady zaplatit do 30 dnů po ukončení nouzového stavu, nejpozději však do konce tohoto roku. Poplatníkům budou letos místo složenek z jihlavského magistrátu doručovány dopisy, ve kterých lze najít platební údaje a informace, jak poplatek přes internetové bankovnictví zaplatit.

„Požádejte někoho blízkého, kdo za Vás poplatek uhradí např. ze svého účtu, a vy mu odpovídající částku předáte v hotovosti a nemáte-li takovou osobu v současné době k dispozici, pak doporučujeme vyčkat a poplatek uhradit způsobem vámi zvoleným, a to do 30 dnů od ukončení nouzového stavu, nejdéle ale do 31. prosince 2020. Magistrát města Jihlavy nebude tento rok uplatňovat žádné sankce za pozdní platbu,“ upřesnil Jan Jaroš.

Dopisy by se do domovních schránek měly dostat během dubna. V některých případech se však jejich doručení může zpozdit, a to z důvodu současné přetíženosti České pošty.

  • Facebook
  • Twitter