Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlava otevře Ukrajinský dům

/
/
/
811 Zobrazení



Váleční uprchlíci z Ukrajiny najdou zázemí v bývalém domě dětí a mládeže v Brněnské ulici v Jihlavě, objekt bude využíván nejenom k přechodnému ubytování až třiceti ukrajinských uprchlíků, ale také jako kontaktní a komunitní centrum.

Otevření je v plánu na příští týden. V patře budou pro příchozí připraveny pokoje na přechodné ubytování o celkové kapacitě 30 míst. Pokud to situace dovolí, bude mít každá rodina vlastní místnost. V přízemí vznikne komunitní zázemí.

V nově vzniklém Ukrajinském domě jsou k dispozici postele včetně matrací a lůžkovin, které poskytla armáda se zdravotníky. „Zapůjčené věci pomáhali v minulých dnech stěhovat strážníci, zaměstnanci úřadu, asistenti prevence kriminality a lidé, kteří vykonávají na městské policii soudem uložený trest,“ vyjmenoval ředitel jihlavských strážníků Jan Frenc.

Přechodné ubytování

Ve všech patrech je k dispozici společné sociální zařízení, jako jsou sprchy a toalety. Nechybí ani kuchyňský kout s pračkou, mikrovlnkou, troubou a lednicí, které zajistily Služby města Jihlavy. „Chtěla bych všem za jejich práci v posledních dnech poděkovat. Během chvíle dokázali vytvořit důstojné zázemí lidem, kteří prchají před válkou. Půjde o přechodné ubytování, ve kterém by měli lidé strávit zhruba týden, než se jim podaří najít bydlení na delší čas,“ uvedla jihlavská primátorka Karolína Koubová.

V budově bude také sklad dobrovolnické pomoci, komunitní a kontaktní centrum i prostor pro dobrovolníky. Protože Ukrajinský dům v Brněnské ulici zřizuje město, budou mít uprchlíci z Ukrajiny jistotu, že se tam dozví relevantní a ověřené informace.

V současné době jsou lidé prchající před válkou ubytováváni na přechodnou dobu v ulici Husova, kde má příspěvková organizace města Brána Jihlavy penzion. Veškerá agenda by se tak měla v následujících dnech přesunout právě do ulice Brněnská tak, aby dům v ulici Husova mohl opět sloužit svému účelu.

Město Jihlava kromě ubytování nabízí uprchlíkům také jízdné v MHD na tři měsíce zdarma, překlady informačních materiálů nebo koordinaci dobrovolníků.

  • Facebook
  • Twitter