Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlava má další mural-art, vytvořili jej studenti helenínské průmyslovky

/
/
/
221 Zobrazení



Devadesátimetrový jezevčík, po kterém kráčejí pejskaři, jedou cyklisté nebo běží běžci, dokáže měnit barvu. Studenti Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava-Helenín jej namalovali na plot podél cyklostezky Mlýnská-Helenínská, přímo pod firmou Plastikov, na jejíž budovu malba barevně navazuje.

Další jihlavský mural-art vznikal letos na podzim, a to i při ranních mrazících. Studenti prý museli plot zahřívat, aby na něj mohli malovat. A nakonec se za mrazivého počasí uskutečnilo i slavnostní dokončení díla, které si nenechal ujít primátor města Petr Ryška a jeho náměstek Richard Šedivý. Dílo představila desítka studentů – autorů díla, společně s ředitelkou Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava-Helenín Silvií Čermákovou a vedoucími ateliéru malba a ilustrace, umělci Jaroslavem Grodlem a Petrem Kovářem, kteří na vznik díla dohlíželi.

Mural-art vznikal přímo pro dané místo, na které reaguje. „Chodci a cyklisté tady mají naprosto minimální odstup, tím pádem vidíme vždy výraznou perspektivní zkratku, což naši studenti perfektně využili reliéfem plotu. Vytvořili odlišný pohled z jedné a z druhé strany, na hřbetu se to pak láme a přechází. Takže když někdo přijíždí z jedné strany, tak vidí jezevčíka jinak barevného, než když přichází z druhé strany,“ prozradil malíř, redaktor a kurátor Petr Kovář. Dílo také barevně koresponduje s budovou Plastikovu, navíc výrazným pruhem reflektuje zdejší řeku a samotnou cyklostezku.

Jsou v něm ale zahrnuti i samotní kolemjdoucí, kteří studenty při tvorbě oslovili. „Jak se dílo chýlilo ke konci, tak byli kolemjdoucí stále více nadšení, protože už bylo jasné, že to nebude jenom nějaké grafity, ale výrazný vizuální celek. A tak jsme některé reakce nebo situace s nimi do toho zahrnuli,“ prozradil malíř, grafik a ilustrátor Jaroslav Grodl.

Umění do veřejného prostoru patří

Myšlenku umístit na toto místo mural-art, měli zástupci vedení města již od vzniku samotné cyklostezky. S konkrétním návrhem pak přišli sami zástupci helenínské průmyslovky. Město mural-art podpořilo 80 tisíci korunami, které byly nejenom na materiál a pomůcky, ale také jako autorský honorář pedagogům a studentům. Samotný plot patří firmě Plastikov, která s dílem také souhlasila.

„Já myslím, že dobrá práce. Děkuji ředitelce školy za tu energii, kterou má na neustálé další nápady. Děkuji také studentům a pedagogům za tuto práci a věřím, že se zanedlouho potkáme zase u něčeho dalšího,“ uvedl primátor města Petr Ryška.

„Chtěl bych poděkovat také firmě Plastikov za zapůjčení plotu. Děkuji ale i škole, paní ředitelce, pedagogům a studentům. Asi to nebylo jednoduché, když mrzlo. Za mě je to pěkná práce,“ doplnil primátora náměstek Richard Šedivý.

K poděkováním se připojila také ředitelka školy Silvie Čermáková, která byla v minulém volebním období radní města pro oblast kultury: „Děkuji městu Jihlava, že s námi spolupracuje a spolupracovat chce, a že nám ty příležitosti vytváří. Umění do veřejného prostoru patří a díky této spolupráci my můžeme komunikovat jazykem, který je nám blízký a městu potřebný.“

  • Facebook
  • Twitter