Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jak být v bezpečí i na stará kolena, preventivní projekt, který připravili policisté na Vysočině

/
/
/
911 Zobrazení



Policisté na Vysočině připravili i pro letošní rok preventivní projekt V bezpečí i na stará kolena. Jedná se o projekt, který je zaměřený na seniory a jehož cílem je zaměřit se na oblast problematiky páchání trestné činnosti tam, kde se obětí stal senior.

„Senioři jsou pro pachatele této trestné činnosti velmi častým a lákavým cílem. Důvod to má jednoduchý, jsou ke svému okolí důvěřiví a v mnoha případech nedokáží rozeznat podvodné jednání od jednání nepodvodného, tedy legálního. Proto je zapotřebí se na tuto cílovou skupinu zaměřit a dobře odvedenou primární prevencí tak zmírnit možná rizika, která seniorům v dnešní době hrozí. Důležité je nejenom vědět, jak se zachovat v situaci, když by byli senioři okradeni, ale snad ještě důležitější je vědět, jak určitým rizikovým situacím přecházet a tím tak co nejvíce snížit možnost, že se stanou obětí trestného činu,“ zduvodňuje policejní mluvčí David Linhart.
Pro účely projektu nechali policisté vyrobit informační materiály v podobě barevných samolepek Neotvírej každému! financovaných z prostředků Ministerstva vnitra České republiky.
Dále seniorům zdůrazňují, že se nemusí bát zavolat na linku tísňového volání 158 a oznámit zde pohyb podezřelých osob, které se snaží vniknout do jejich obydlí nebo do obydlí kohokoliv jiného.
„Policisté se v letošním roce zapojili také do série vzdělávacích divadelních představení Smolař, která jsou zaměřená na seniory a jejich bezpečí. Policisté společně s herci Horáckého divadla Jihlava vystupují, přičemž seniorům v průběhu hry a po jejím skončení poskytují formou besedy cenné preventivní rady a informace, a to zejména o tom, jak nejlépe předejít tomu, aby nebyli okradeni. Scénář hry odráží nejčastější legendy, kterými se pachatelé této trestné činnosti snaží seniory oklamat a vylákat z nich peníze nebo jiné cenné věci.
Cílem představení je zábavnou formou seniory upozornit na to, jaká úskalí na ně číhají a v neposlední řadě jim také poskytnou informace o tom, jak se zachovat v případě, že by se dostali do nějaké nepříjemné životní situace,“ dodává David Linhart.

  • Facebook
  • Twitter